Buitenland

Woeste menigte bestormt politiebureau, lyncht man in Pakistan wegens ‘godslastering’

11-02-2023 13:43

Koran, Pakistan, Burqa
AP Photo/Muhammad Sajjad

LAHORE, Pakistan, 11 februari (Reuters) – Een menigte in het oosten van Pakistan heeft zaterdag een politiebureau bestormd en een man gelyncht die in hechtenis was genomen en werd beschuldigd van godslastering, aldus de politie, in het meest recente incident van religiegerelateerd geweld in de islamitische republiek.

In het land hebben zich talrijke gevallen voorgedaan van menigtes tegen mensen die beschuldigd werden van godslastering. Een van de meest geruchtmakende was het lynchen van een Sri Lankaanse onderdaan, een manager van een kledingfabriek, in 2021.

Op zaterdag werd Muhammad Waris, een man van begin 20, in hechtenis genomen nadat een menigte hem had aangevallen omdat hij de Koran, het heilige moslimboek, zou hebben ontheiligd, vertelde politiewoordvoerder Muhammad Waqas aan Reuters.

Politiepost bestormd

De menigte bestormde echter het station, gelegen in de stad Nankana Sahib, nam Waris uit het pand, sloeg hem dood en probeerde zijn lichaam in brand te steken, voegde Waqas eraan toe.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

“De politie kon hen niet weerstaan omdat slechts een handvol ambtenaren in het politiebureau aanwezig waren,” zei hij, eraan toevoegend dat politieversterkingen de menigte ervan konden weerhouden het lichaam in brand te steken, en dat zij actie tegen de menigte voorbereidden.

Een video van het incident, gedeeld op sociale media en bevestigd door de politie, toont een man die aan zijn benen door de straten wordt gesleurd, van zijn kleren wordt ontdaan en wordt geslagen met stokken en metalen staven.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Doodstraf

Internationale rechtenorganisaties bekritiseren de Pakistaanse autoriteiten al lange tijd omdat ze niet genoeg doen tegen lynchpartijen wegens beschuldigingen van godslastering, die vaak voorkomen in het land met een moslimmeerderheid. Godslastering is ook volgens de Pakistaanse wet een misdrijf waarop de doodstraf kan staan.

Zes mannen werden ter dood veroordeeld voor het lynchen van de manager van een kledingfabriek in Sri Lanka in een massaproces waaraan ongeveer 89 verdachten deelnamen nadat de zaak tot nationale en wereldwijde verontwaardiging had geleid. In andere zaken wordt echter zelden een soortgelijke actie ondernomen.

Een aantal politieambtenaren is geschorst omdat zij niet in staat waren de menigte te stoppen, aldus een verklaring van de politie. Premier Shehbaz Sharif heeft kennis genomen van het incident en een onderzoek gelast, aldus de regering.