Buitenland

Groot-Britannië gaat luchtverdediging herzien na Chinese spionageballon, UFO’s

13-02-2023 15:28

Ballon
Still: Youtube/CNN.

LONDEN, 13 februari (Reuters) – Groot-Brittannië zal zijn luchtveiligheid en luchtruimverdediging opnieuw bekijken na het binnendringen van een vermoedelijke Chinese spionageballon in het Amerikaanse luchtruim eerder deze maand, zei minister van Defensie Ben Wallace.

Premier Rishi Sunak zei dat de regering zou doen “wat nodig is om het land veilig te houden”.

De Verenigde Staten schoten de ballon, die volgens hen werd gebruikt om hen te bespioneren, neer en sindsdien zijn nog drie andere vliegende objecten door veiligheidstroepen boven Noord-Amerika neergehaald.

Beijing beweerde dat het een weerballon was die uit koers was geraakt en beschuldigde de Verenigde Staten van een overdreven reactie.

“Het Verenigd Koninkrijk en zijn bondgenoten zullen nagaan wat deze inbreuken op het luchtruim betekenen voor onze veiligheid. Deze ontwikkeling is nog een teken van hoe het beeld van de wereldwijde dreiging in negatieve zin verandert,” zei Wallace tegen de Telegraph.

Spionageballonnen boven Groot-Britannië

De krant meldde dat het veiligheidsonderzoek zou worden gebruikt om te helpen beslissen of er wijzigingen moeten worden aangebracht in het toezicht op het Britse luchtruim.

Gevraagd naar de Britse evaluatie tijdens een reguliere briefing in Peking, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Wang Wenbin: “We hebben ons standpunt over het incident in kwestie al kenbaar gemaakt. Alle partijen moeten er objectief naar kijken en de zaak niet langer op de spits drijven.

Sunak weigerde commentaar te geven op de nationale veiligheid toen hem door verslaggevers werd gevraagd of hij op de hoogte was van spionageballonnen die boven Groot-Brittannië waren gesignaleerd, maar zei dat Groot-Brittannië onder meer beschikt over zijn Quick Reaction Alert force waarvan de Typhoon-jets het Britse luchtruim bewaken.

Politieke verontwaardiging

Het schouwspel van de Chinese ballon boven de Verenigde Staten veroorzaakte politieke verontwaardiging in Washington en bracht de uitdaging die China vormt voor de Verenigde Staten en zijn bondgenoten scherp in beeld.

Toen Sky News maandag vroeg of het mogelijk was dat Chinese spionageballonnen al boven Groot-Brittannië waren gebruikt, zei Richard Holden, minister van Transport: “Het is mogelijk.”

“De regering is bezorgd over wat er gaande is,” zei hij. “China is een vijandige staat en we moeten ons daarvan bewust zijn en van de manier waarop het handelt en zich gedraagt.”