Buitenland

Neergehaalde UFO’s en Chinese spionageballonnen, feitenoverzicht tot nu toe

13-02-2023 21:33

Straaljager
Shutterstock.

WASHINGTON, 13 februari (Reuters) – Een ongekende reeks mysterieuze vliegende objecten boven Noord-Amerika – waaronder een Chinese spionageballon die op 4 februari werd neergeschoten nadat hij over een groot deel van de Verenigde Staten zweefde – heeft Amerikanen en Canadezen in vervoering gebracht, politieke verontwaardiging veroorzaakt en een groot aantal vragen over de nationale veiligheid opgeworpen.

Dit is wat we weten – en niet weten – over de objecten:

Wat zijn de objecten

Het eerste van de vier objecten was een 60 meter hoge indringer die woede veroorzaakte toen hij twee weken geleden werd gezien. Het werd door Amerikaanse functionarissen geïdentificeerd als een ballon die China gebruikte om de Verenigde Staten te bespioneren.

Beijing ontkent dat de ballon voor spionage was en zegt dat het een civiel onderzoeksvaartuig was.

De andere drie blijven officieel ongeïdentificeerd, terwijl bemanningen bezig zijn de brokstukken op te halen en te identificeren.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Het gaat om een object ter grootte van een kleine auto dat op vrijdag boven het zee-ijs bij Dead Horse, Alaska, werd neergeschoten, een ander object met dezelfde vorm maar kleiner dan de Chinese spionageballon dat op zaterdag boven het Canadese Yukon werd neergehaald en een achthoekig object dat op zondag boven Lake Huron werd neergeschoten.

Waar komen ze vandaan?

Amerikaanse functionarissen hebben nog geen plaats van herkomst van de objecten bekendgemaakt. Op zondag zei de Amerikaanse luchtmachtgeneraal die toezicht houdt op het Noord-Amerikaanse luchtruim dat hij aliens of een andere verklaring niet zou uitsluiten, hoewel een andere Amerikaanse functionaris later zei dat er geen bewijs was dat er buitenaardse wezens bij betrokken waren.

Waarom zien we er nu zoveel?

Het Amerikaanse leger paste zijn radar aan om trager vliegende objecten op verschillende hoogtes te vinden nadat de eerste ballon was gespot en de regering maakte bekend dat verschillende Chinese spionageballonnen de afgelopen jaren onopgemerkt de Verenigde Staten hadden bezocht.

 

 

Amerikaanse functionarissen zeiden dat het Amerikaanse North American Aerospace Defense Command (NORAD) de filters en algoritmen die het gebruikt om radargegevens te onderzoeken, heeft aangepast, zodat ze gevoelig genoeg zijn om de kleinere objecten te detecteren waarvan het vermogen om in de lucht te blijven en met de wind mee te bewegen normaal gesproken voor een teveel aan detecties zorgt.

Hoe heeft het leger ze neergehaald?

Op 4 februari schoot een F-22 straaljager de eerste ballon neer boven de Atlantische Oceaan bij South Carolina. F-22’s schoten ook de objecten boven Alaska op vrijdag en Canada op zaterdag neer. Het object boven Lake Huron werd zondag door een F-16 uit de lucht geblazen.

Alle vier werden geraakt met Sidewinder-raketten, die elk honderdduizenden dollars kosten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Sidewinder-raket. Shutterstock.

 

Het leger overwoog het gebruik van een boordkanon, maar dat werd te moeilijk geacht gezien de kleine doelen. Geweren zouden ook gevaarlijker zijn voor de piloot, omdat brokstukken gemakkelijker een vliegtuig kunnen raken dat op korte afstand schiet dan een vliegtuig dat een raket van een afstand lanceert.

Welke bedreiging vormden de objecten?

De objecten, vooral degene die in de buurt van militaire installaties zijn waargenomen, hebben de vrees doen ontstaan dat zij door vijanden van Amerika worden gebruikt en hebben de spanningen tussen de Verenigde Staten en China, die elkaar ervan beschuldigen het soevereine luchtruim te schenden, doen toenemen.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Sommige bevinden zich ook op een zodanige hoogte dat zij een gevaar kunnen vormen voor burgerluchtvaartuigen. De incidenten hebben geleid tot herhaalde sluitingen van het luchtruim voor commerciële vaartuigen om mogelijke botsingen tussen straaljagers en burgervliegtuigen te voorkomen.

Sturen de Verenigde Staten ballonnen over China?

China heeft Washington ervan beschuldigd sinds begin 2022 meer dan tien keer zonder toestemming ballonnen van grote hoogte over zijn luchtruim te hebben gestuurd.

Amerikaanse functionarissen ontkenden de beschuldiging.

Hoe zit het met andere landen?

De Verenigde Staten beschuldigen China van het uitvoeren van een bewakingsballonprogramma op grote hoogte voor het verzamelen van inlichtingen dat de soevereiniteit van meer dan 40 landen op vijf continenten heeft geschonden.

Washington zei dat er nog een Chinese ballon was waargenomen boven Latijns-Amerika. De nauwe bondgenoot van de VS, Groot-Brittannië, zei dat het zijn veiligheid zou herzien in de nasleep van het VS-China ballonincident.

 

Ballon