Buitenland

Verenigde Staten roepen Amerikaanse burgers op Rusland onmiddelijk te verlaten

13-02-2023 12:36

Vladimir Poetin
Russische president Vladimir Poetin, Moskou, Rusland, donderdag 22 december 2022. Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool foto via AP.

MOSKOU, 13 februari (Reuters) – De Verenigde Staten hebben hun burgers opgedragen Rusland onmiddellijk te verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne en het risico van willekeurige arrestatie of intimidatie door Russische wetshandhavers.

“Amerikaanse burgers die in Rusland wonen of reizen moeten onmiddellijk vertrekken”, aldus de Amerikaanse ambassade in Moskou. “Wees extra voorzichtig vanwege het risico op onterechte aanhoudingen.”

“Reis niet naar Rusland,” voegde de ambassade eraan toe.

Arrestaties na valse beschuldigingen

“Russische veiligheidsdiensten hebben Amerikaanse burgers gearresteerd op valse beschuldigingen, Amerikaanse burgers in Rusland uitgekozen voor detentie en intimidatie, hen een eerlijke en transparante behandeling ontzegd en hen veroordeeld in geheime processen of zonder geloofwaardig bewijs te presenteren,” zei de ambassade.

“Russische autoriteiten handhaven willekeurig lokale wetten tegen religieuze werkers van Amerikaanse burgers en hebben twijfelachtige strafrechtelijke onderzoeken geopend tegen Amerikaanse burgers die religieuze activiteiten verrichten.”

Strafzaak tegen Amerikanen

Het Kremlin zei dat het niet de eerste keer was dat Amerikaanse burgers werd gevraagd Rusland te verlaten. De laatste dergelijke openbare waarschuwing was in september, nadat president Vladimir Poetin een gedeeltelijke mobilisatie had bevolen.

“Deze waarschuwingen zijn in de afgelopen periode vele malen uitgesproken door het ministerie van Buitenlandse Zaken, dus dit is niet nieuw”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tegen verslaggevers.

De Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) zei in januari dat aanklagers een strafzaak hadden geopend tegen een Amerikaans staatsburger op verdenking van spionage.

Brittney Griner

Afgelopen december werd de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner vrijgelaten in een gevangenenruil, nadat ze tot negen jaar in een strafkolonie was veroordeeld voor het bezit van vape-patronen met cannabisolie – wat in Rusland verboden is – na een gerechtelijke procedure die door Washington als een schijnvertoning werd bestempeld.

Paul Whelan, een voormalige Amerikaanse marinier, zit een straf van 16 jaar uit in een Russische strafkolonie na een veroordeling wegens spionage, die volgens Washington ook een schijnvertoning is.