Buitenland

Bewoners treinrampplek Ohio weer naar huis, maar vrees voor giftige stoffen blijft

14-02-2023 15:25

Ohio
Deze met een drone gemaakte foto toont delen van een Norfolk and Southern goederentrein die vrijdagavond ontspoorde in East Palestine, Ohio staan zaterdagmiddag 4 februari 2023 nog steeds in brand. (AP Photo/Gene J. Puskar)

Door Bert Brussen, TPO – Er is nog steeds onduidelijkheid over de milieuschade na het ontsporen van een goederentrein bij East-Palestine in de Amerikaanse staat Ohio vorige week waarbij brand uitbrak en gevaarlijke chemicaliën weglekten. Ook lieten de autoriteiten sommige chemicaliën bewust weglekken en gecontroleerd afbranden vanwege explosiegevaar.

Geëvacueerde omwonenden zijn weer thuis, maar sommige mensen lijken symptomen te hebben van onbekende aandoeningen. Ook wordt melding gemaakt van huisdieren die zijn gestorven: honden, katten, kikkers, vogels, vossen en kippen zijn omgekomen. Bewoners maken eveneens melding van een ‘chemische lucht’.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Lijst van giftige chemicaliën

De gouverneur van Ohio heeft de luchtkwaliteit ‘veilig’ genoemd, maar de EPA blijft verontreiniging in lucht, bodem en water onderzoeken

De EPA heeft een lijst gepubliceerd van giftige chemicaliën die in de lucht, grond en water zijn aangetroffen. De volgende, overduidelijk zeer schadelijke, stoffen werden aangetroffen: