Buitenland

UFO’s in luchtruim Moldavië en Roemenië

14-02-2023 23:14

MiG-21 LanceR
Een MiG-21 LanceR van de Roemeense luchtmacht. BeAvPhoto / Shutterstock.com

BOEKAREST, Roemenië (AP) – Roemenië heeft kortstondig militaire straaljagers ingezet en buurland Moldavië heeft dinsdag tijdelijk zijn luchtruim gesloten nadat de autoriteiten in beide landen melding hadden gemaakt van mysterieuze weerballonachtige objecten die hun luchtruim doorkruisten.

De incidenten deden zich voor rond het middaguur plaatselijke tijd en leidden kortstondig tot bezorgdheid in de twee Oost-Europese landen, die beide grenzen aan Oekraïne en getroffen zijn door de oorlog van Rusland.

Het Roemeense ministerie van Defensie zei dat het twee MiG-21 LanceR-straaljagers onder NAVO-commando had ingezet in het zuidoostelijke luchtruim om een luchtobject te zoeken dat het omschreef als klein met “kenmerken die lijken op een weerballon”. Het was aanvankelijk door radarsystemen in het Roemeense luchtruim gedetecteerd op een hoogte van ongeveer 11.000 meter.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

MiG-21 Lancer

MiG-21 LanceR. BeAvPhoto/Shutterstock.com.

 

“De bemanningen van de twee vliegtuigen hebben de aanwezigheid van het luchtdoel niet bevestigd, noch visueel noch op de boordradars”, aldus een verklaring van het ministerie, waaraan werd toegevoegd dat de twee MiG-21 LanceR vliegtuigen ongeveer 30 minuten in de buurt bleven alvorens naar de basis terug te keren.

Het was niet duidelijk of de twee incidenten verband met elkaar hielden, en geen van beide landen zei waar de objecten volgens hen vandaan kwamen.

Luchtruim gesloten

Het incident in Moldavië veroorzaakte een wijdverspreide reisonderbreking en korte paniek toen de autoriteiten het luchtruim van het land tijdelijk sloten vanwege wat zij later omschreven als een object dat “leek op een weerballon” en dat was waargenomen nabij de noordelijke grens met Oekraïne.

In het land met ongeveer 2,6 miljoen inwoners, een van de armste landen van Europa, werden tientallen vluchten geannuleerd of verplaatst. Sommige werden omgeleid naar Roemenië.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

MiG-21 LanceR

MiG-21 LanceR. BeAvPhoto/shutterstock.

 

“Gezien de weersomstandigheden en de onmogelijkheid om het object en zijn vliegroute te volgen en te identificeren is besloten het luchtruim tijdelijk te sluiten”, aldus de Moldavische luchtvaartautoriteit in een verklaring.

Militair neutraal

Roemenië is sinds 2004 lid van de NAVO en sinds 2007 lid van de Europese Unie. Moldavië is militair neutraal en dus geen potentieel NAVO-lid. Het zoekt nauwere banden met het westen en kreeg afgelopen juni, op dezelfde dag als Oekraïne, de status van kandidaat-lidstaat van de EU.

Maandag beschuldigde de Moldavische president Maia Sandu Rusland ervan samen te spannen om de regering van haar land omver te werpen en haar toetreding tot de EU te dwarsbomen.

Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, deed Sandu’s beweringen dinsdag af als “absoluut ongegrond en ongefundeerd”.