Politiek

Nicola Sturgeon: ‘Voor mij dreigt premierschap nu te lang te worden’

15-02-2023 12:41

Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon. Evan Lamos / Shutterstock.com

LONDEN, 15 februari (Reuters) – Nicola Sturgeon is woensdag opgestapt als premier van Schotland. Ze zei dat haar dominantie over haar partij en het land niet langer de troef was die ze ooit was in de strijd voor een onafhankelijk Schotland.

De 52-jarige, die sinds 2014 eerste minister is, zei ook dat ze zou aftreden als leider van de regerende Schotse Nationale Partij (SNP). Ze zei dat een nieuw gezicht een betere kans zou hebben om de politieke kloof te overbruggen en dat ze te verdeeld – en te moe – was geworden om die strijd nog te leiden.

Zij blijft aan tot er een opvolger is gevonden.

Onafhankelijkheidsreferendum

Sturgeon werd SNP-leider in de nasleep van het onafhankelijkheidsreferendum van 2014, toen Schotland met 55% tegen 45% stemde om deel te blijven uitmaken van het Verenigd Koninkrijk.

Maar in de afgelopen maanden is ze door de regering van premier Rishi Sunak in Londen overvallen door pogingen om een tweede referendum te houden en is ze verwikkeld in een ruzie over transgenderrechten.

Sturgeon vertelde een persconferentie in Edinburgh dat er volgens haar in Schotland een meerderheid voor onafhankelijkheid is, maar dat de SNP die steun moet versterken en vergroten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon. Terry Murden / Shutterstock.com.

 

“Om dat te bereiken, moeten we de kloof in de Schotse politiek overbruggen”, zei ze. “En mijn oordeel is nu dat een nieuwe leider hiertoe beter in staat zal zijn. Iemand over wie niet bijna iedereen in het land al in voor- en tegenspoed denkt.

“Ik ben altijd van mening geweest dat geen enkel individu te lang de overhand mag hebben in welk systeem dan ook.”

Nog geen opvolger

Sturgeon, die tijdens haar ambtsperiode in Londen met vijf premiers heeft moeten samenwerken, treedt af zonder duidelijke opvolger en met de kwestie van de onafhankelijkheid onopgelost.

Ze leidde haar partij naar een eclatant succes bij de Britse verkiezingen van 2015, waarbij ze 56 van de 59 zetels in Schotland won en de derde partij van Groot-Brittannië werd.

De SNP van Sturgeon kreeg in november een klap te verwerken toen het hoogste gerechtshof van het Verenigd Koninkrijk oordeelde dat haar Schotse regering geen tweede referendum mocht houden zonder goedkeuring van het Britse parlement.

Opeenvolgende conservatieve regeringen in Londen hebben gezegd dat het referendum van 2014 een eenmalige beslissing was die niet zo snel kon worden herhaald.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Sturgeon zei in reactie daarop dat ze van de volgende Britse algemene verkiezingen een de facto referendum zou maken om de druk op Londen op te voeren om nog een stemming toe te staan.

“Er is bijna een vacuüm dat na haar komt, omdat er nu niemand is die een duidelijke en voor de hand liggende opvolger is om het over te nemen,” zei Anthony Wells, hoofd van Europees politiek en sociaal onderzoek bij YouGov UK, tegen Reuters.

Hij zei dat de kracht van Sturgeon aan de top van de partij de interne geschillen over de toekomst in bedwang heeft gehouden: “Zonder iemand die duidelijk haar hand op de helmstok heeft, denk ik dat het een beetje chaotisch wordt.”

Steun voor onfhankelijk Schotland

Volgens peilingen steeg de steun voor onafhankelijkheid in de nasleep van de nederlaag van het Hooggerechtshof tot boven de 50%, maar is sindsdien weer weggezakt.

De afgelopen maanden raakte Sturgeon verwikkeld in een ruzie over het transgenderbeleid nadat Schotland een wetsvoorstel had aangenomen om het voor mensen gemakkelijker te maken hun wettelijke geslacht te veranderen.

De regering van Sunak zei dat zij het wetsvoorstel zou blokkeren omdat het gevolgen zou kunnen hebben voor de wet in de rest van het Verenigd Koninkrijk.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Maar de ruzie zette de schijnwerper op de behandeling van transgenders in Schotse gevangenissen, waarbij Sturgeon voor moeilijke vragen kwam te staan nadat een voor verkrachting veroordeelde transgender vrouw aanvankelijk in een volledig vrouwelijke gevangenis was geplaatst.

Schotland heeft sindsdien gezegd dat het de behandeling van transseksuele gevangenen zal herzien.