Buitenland

Oekraïnse minister Defensie vertrouwt er op dat NAVO-landen gevechtsvliegtuigen leveren

15-02-2023 14:19

F-16
F-16 Fighting Falcon. Shutterstock.

BRUSSEL, 15 februari (Reuters) – De Oekraïense minister van Defensie, Oleksii Reznikov, zei woensdag dat hij er “absoluut” op vertrouwt dat westerse landen gevechtsvliegtuigen aan Kiev zullen leveren om de invasie van Rusland te helpen bestrijden, ook al staan sommige landen tot nu toe afwijzend tegenover het idee.

In een interview met Reuters in Brussel merkte Reznikov op dat de bondgenoten van Oekraïne al een reeks westerse wapensystemen hebben geleverd nadat ze aanvankelijk hadden gezegd dat ze dat niet zouden doen. “Onmogelijk werd mogelijk,” zei hij.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

F-16

Ryan Fletcher / Shutterstock.com.

 

Hij zei dat straaljagers nodig zijn als onderdeel van een breder systeem van luchtverdediging om Oekraïne te beschermen tegen Russische aanvallen.

“We hebben absoluut vliegtuigen nodig als platform om ons luchtruim te verdedigen. We moeten ons Oekraïense luchtruim domineren. Het zal allereerst onze burgerbevolking beschermen en zeker onze strijdkrachten.”

Biden: geen F-16’s

In de afgelopen weken zei de Amerikaanse president Joe Biden dat Washington geen F-16 jets aan Oekraïne zal leveren en ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz sloot het sturen van gevechtsvliegtuigen uit.

Andere landen, zoals Polen, hebben laten weten open te staan voor het idee, maar alleen te zullen handelen met brede westerse steun. Groot-Brittannië heeft gezegd dat het Oekraïense gevechtspiloten zal opleiden, maar nog niet of het gevechtsvliegtuigen zal leveren.

Sommige westerse functionarissen hebben ook opgemerkt dat het waarschijnlijk vele maanden zou duren om gevechtsvliegtuigen te leveren en Oekraïense piloten op te leiden om ze te gebruiken. Anderen hebben ook hun bezorgdheid geuit dat het leveren van westerse jets een gevaarlijke escalatie van de oorlog zou kunnen betekenen.

Beste oplossing

De dag na een ontmoeting in Brussel met de ministers van Defensie van de NAVO en een coalitie van meer dan 50 landen die Kiev steunen, zei Reznikov dat gevechtsvliegtuigen “op tafel liggen” en dat de bondgenoten aan het beoordelen zijn welk model het beste zou zijn voor Oekraïne.

“We moeten de beste oplossing kiezen”, zei hij, waarbij hij de Amerikaanse F-16’s en de Zweedse Gripen als belangrijkste opties noemde.

Reznikov zei dat zijn persoonlijke mening was dat F-16’s het beste zouden zijn, omdat ze door een groot aantal landen worden gebruikt. “Mijn droom: Het zou een F-16 moeten zijn. Maar Gripen is ook heel goed,” zei hij.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

F-16

Foto: Ministerie van Defensie.

 

Reznikov, die een reeks westerse wapens, waaronder luchtverdedigingssystemen, raketten, artillerie en tanks, heeft bemachtigd, zei dat hij met westerse ministers had gegrapt dat straaljagers het laatste punt op zijn verlanglijstje voor de Kerstman waren.

Op de vraag of hij er vertrouwen in had dat hij uiteindelijk straaljagers zou krijgen, antwoordde Reznikov: “Absoluut, ik heb er alle vertrouwen in.”

Luchtverdediging topprioriteit

Reznikov zei dat luchtverdediging de topprioriteit van Oekraïne blijft als het gaat om militaire hulp, ook al heeft Kiev al meerdere geavanceerde systemen ontvangen. Hij zei dat als Rusland een groot offensief zou beginnen, het zijn eigen luchtmacht meer in stelling zou brengen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Foto: Ministerie van Defensie.

“Als ze een echte offensieve campagne beginnen, zullen ze zeker vliegtuigen van hun kant inzetten om te proberen onze verdedigingstroepen tegen te houden. Dat betekent dat het een reële dreiging is, daarom hebben we meer geavanceerde, modernere vliegtuigen nodig – om ze te stoppen, te verslaan, af te schrikken.”