Politiek Buitenland

President Joe Biden overweegt toespraak over neergehaalde UFO’s

15-02-2023 17:32

USA President Joe Biden
President Joe Biden speaks at a United Steel Workers of America Labor Day event in West Mifflin, Pa., just outside Pittsburgh, Monday Sept. 5, 2022. (AP Photo/Rebecca Droke)

Update: Biden heeft zijn toespraak inmiddels gehouden, maar geen nieuwe details bekend gemaakt.

WASHINGTON, 15 februari (Reuters) – President Joe Biden en zijn team overwegen hem binnenkort een toespraak te laten houden over kwesties rond de Chinese ballon op grote hoogte en drie andere objecten die door Amerikaanse militaire vliegtuigen zijn neergeschoten, zei een bron bekend met de besprekingen op woensdag.

Het idee is voor Biden om de toespraak te houden voordat hij begin volgende week vertrekt op een reis naar Polen, zei de bron, sprekend op voorwaarde van anonimiteit.

Biden staat onder druk van wetgevers om uitgebreider te spreken over de golf van overvliegende ongeïdentificeerde objecten, die veel Amerikanen hebben verbijsterd.

Hij heeft weinig publiekelijk commentaar gegeven op de situatie en het aan functionarissen van het Witte Huis overgelaten om erover te praten.

Nog steeds geen zekerheid over herkomst

Sinds een Amerikaanse gevechtsvliegtuig op 4 februari een Chinese ballon neerschoot, zijn er nog drie andere objecten neergehaald boven moeilijk bereikbare gebieden – twee in het bevroren noorden en een waarvan de brokstukken in Lake Huron stortten.

John Kirby, de woordvoerder voor de nationale veiligheid van het Witte Huis, zei dinsdag dat de Amerikaanse inlichtingendienst de mogelijkheid overweegt dat het trio objecten een commercieel of anderszins goedaardig doel had.

Hij zei dat de Verenigde Staten nog steeds geen zekerheid hebben over de herkomst van de drie objecten.

UFO-task force

Biden heeft de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan gevraagd om een task force van verschillende verwante agentschappen voor te zitten om met een aantal richtlijnen te komen voor de aanpak van ongeïdentificeerde objecten in de toekomst.

Het is de bedoeling dat deze task force later deze week met een aantal richtlijnen komt en richtsnoeren geeft over welke omstandigheden in overweging moeten worden genomen voordat een ongeïdentificeerd object wordt neergeschoten.