Politiek Buitenland

‘Joe Biden komt donderdag met toespraak over neergehaalde UFO’s’

16-02-2023 18:19

Joe Biden
PHILADELPHIA - MAY 18, 2019: Former vice-president Joe Biden formally launches his 2020 presidential campaign during a rally May 18, 2019, at Eakins Oval in Philadelphia. Matt Smith Photographer / Shutterstock.com

Update: nog geen nieuwe details bekend.

Livestream Witte Huis hier.

Update: President Joe Biden zal om 14:00 uur plaatselijke tijd (20:00 uur Nederlandse tijd) zijn toespraak houden.

WASHINGTON, 16 februari (Reuters) – President Joe Biden plant een toespraak over een Chinese ballon op grote hoogte en drie andere objecten die zijn neergeschoten door Amerikaanse straaljagers, aldus bronnen, nu wetgevers meer informatie eisen over de incidenten die veel Amerikanen in verwarring hebben gebracht.

De opmerkingen – die volgens twee bronnen op voorwaarde van anonimiteit al op donderdag worden verwacht – komen naar aanleiding van berichten dat de bewakingsballon die op 4 februari werd neergehaald nadat hij het Amerikaanse vasteland was overgestoken, oorspronkelijk over Guam en Hawaï zou zijn gevaren, maar door de heersende wind uit koers werd geblazen.

Het ballonincident was voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aanleiding om een gepland bezoek aan Peking uit te stellen, waar beide partijen hadden getracht de toch al beladen betrekkingen te stabiliseren.

Blinkens geplande aanwezigheid op de Veiligheidsconferentie van München dit weekend heeft speculaties opgeroepen dat hij daar China’s topdiplomaat Wang Yi zou kunnen ontmoeten.

Biden heeft zich in het openbaar weinig uitgelaten over de situatie en staat onder druk van critici om zich uitgebreider uit te laten over de stortvloed aan vliegbewegingen. De timing van zijn toespraak is onduidelijk, maar Biden, 80, zou donderdagochtend een lichamelijk onderzoek ondergaan in het Walter Reed ziekenhuis.

‘Diep verontrust’

John Bolton, een nationale veiligheidsadviseur tijdens de regering Trump, zei op Twitter dat hij woensdag was ingelicht door de Amerikaanse inlichtingengemeenschap en dat hij “diep verontrust bleef over de manier waarop de regering Biden omgaat met deze potentiële bedreigingen voor de nationale veiligheid,” onder verwijzing naar wat hij de “veranderende verhaallijn” noemde.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

De Washington Post meldde dinsdag dat Amerikaanse militaire en inlichtingendiensten de ballon volgden vanaf het moment dat hij opsteeg van China’s zuidelijke eilandprovincie Hainan.

Hij werd neergeschoten door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voor de kust van South Carolina, en Amerikaanse wetgevers hebben de regering bekritiseerd omdat zij hem eerst door het land liet zweven, ook in de buurt van gevoelige militaire bases.

Gevraagd naar de verwachte opmerkingen van Biden, verwees een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag opnieuw naar de neergehaalde ballon als een “onbemand civiel luchtschip”, en zei dat de vlucht in het luchtruim van de Verenigde Staten een “geïsoleerd” incident was.

Tegenmaatregelen China

De VS “moet bereid zijn China in het midden te ontmoeten, verschillen te accepteren en geïsoleerde, onverwachte incidenten op passende wijze af te handelen om misverstanden en verkeerde beoordelingen te voorkomen; en de terugkeer van de Amerikaans-Chinese betrekkingen naar een gezond en stabiel ontwikkelingspad te bevorderen”, vertelde woordvoerder Wang Wenbin aan verslaggevers tijdens een reguliere briefing.

Peking had Washington bekritiseerd voor zijn overdreven reactie door de ballon neer te schieten, en waarschuwde voor “tegenmaatregelen tegen relevante Amerikaanse entiteiten die de soevereiniteit en veiligheid van China ondermijnen”.

Op donderdag zette China Lockheed Martin Corp en een onderdeel van Raytheon Technologies Corp op een lijst van “onbetrouwbare entiteiten” in verband met wapenverkopen aan Taiwan, en verbood hen in zijn laatste sancties tegen de Amerikaanse bedrijven import en export in verband met China.

UFO’s

Sinds een Amerikaanse straaljager de 60 meter lange Chinese ballon neerschoot, zijn er nog drie andere objecten neergehaald boven moeilijk bereikbare gebieden – twee in het bevroren noorden en één waarvan de brokstukken in Lake Huron stortten. Woordvoerder John Kirby van de nationale veiligheid van het Witte Huis heeft gezegd dat de Verenigde Staten nog steeds geen zekerheid hebben over de herkomst van deze drie objecten.

Biden heeft de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan gevraagd om een taskforce van verwante agentschappen voor te zitten om met richtlijnen te komen voor de aanpak van ongeïdentificeerde objecten in de toekomst.

Het is de bedoeling dat de taskforce deze week met richtsnoeren komt over welke omstandigheden in aanmerking moeten worden genomen voordat een ongeïdentificeerd object wordt neergeschoten.