Buitenland

Antivaxer en oud-President van Brazilië Bolsonaro ‘mogelijk’ gevaccineerd

18-02-2023 12:22

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro. (Screenshot YouTube)

BRASILIA, 17 februari (Reuters) – Uit een dossier van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro, een uitgesproken scepticus van COVID-19-vaccins die heeft gezworen de prik nooit te krijgen, er in 2021 mogelijk een heeft gekregen, aldus het bureau van de algemene controleur van het land op vrijdag.

Het bureau zei dat het een door het ministerie van Volksgezondheid verstrekte vaccinatiekaart onderzocht, waarop de vaccinatie van de voormalige president staat vermeld.

Na de inauguratie van de nieuwe linkse president Luiz Inacio Lula da Silva vorige maand had het ministerie van Volksgezondheid informatie ingewonnen over Bolsonaro’s vaccinatiegegevens.

“Het dossier bestaat, meer weten we niet”, zei Vinicius Carvalho, hoofd van het bureau van de Rekenkamer, tijdens een interview met CNN Brazilië.

Sinds de uitbraak van de COVID-19 pandemie in 2020 heeft Bolsonaro in het openbaar herhaaldelijk verklaringen afgelegd waarin hij het belang van vaccins minimaliseerde en zei dat hij zich zelf niet had en niet zou laten vaccineren. Hij was ziek met COVID-19 in 2020.

In maart terug naar Brazilië

Bolsonaro werd vorige week door de Wall Street Journal geciteerd als zou hij van plan zijn in maart terug te keren naar Brazilië nadat hij meer dan een maand in de Verenigde Staten heeft doorgebracht om de politieke oppositie tegen Lula te leiden en zich te verdedigen tegen beschuldigingen dat hij zou hebben aangezet tot gewelddadige protesten tegen de verkiezingen.

Bolsonaro vloog twee dagen voor de beëdiging van Lula op 1 januari naar Florida en vroeg later een toeristenvisum voor zes maanden aan om zijn verblijf in de Verenigde Staten voort te zetten.