Nee, kaart met stroomgebied Ohio-rivier toont niet aan waar water is verontreinigd

19-02-2023 14:13

East-Palestine, Ohio
East-Palestine, Ohio. AP Photo/Gene J. Puskar.

Kaart met stroomgebied Ohio-rivier toont -niet- aan waar drinkwater is verontreinigd

Nepnieuws: Iedereen die in het stroomgebied van de Ohio-rivier woont, zoals aangegeven in het gele gebied van een kaart, zou zich zorgen moeten maken over de veiligheid van hun drinkwater nadat de ontsporing van een trein in East Palestine, Ohio, de rivier heeft verontreinigd.

De feiten: De kaart toont het gebied waarvan het oppervlaktewater in de Ohio-rivier uitmondt, maar -niet- het gebied dat zijn drinkwater uit de rivier haalt.

Een treinontsporing van 3 februari in Ohio, en de beslissing om opzettelijk giftig vinylchloride uit vijf van de wagons vrij te laten en te verbranden om een ongecontroleerde explosie te voorkomen, hebben bij de plaatselijke bevolking de bezorgdheid aangewakkerd of hun lucht en drinkwater wel veilig zijn.

Ze hebben ook een aantal misleidende en overdreven online beweringen gegenereerd over de mate waarin de Ohio-rivier en de omliggende staten zijn aangetast.

Social media posts met tienduizenden shares deze week gebruikten een kaart van het stroomgebied van de Ohio-rivier, die delen van 14 staten raakt, om ten onrechte te beweren dat de hele regio zich zorgen moest maken over verontreinigingen die na de ontsporing in de rivier waren aangetroffen.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Functionarissen van Ohio hebben dinsdag tijdens een persconferentie de mensen in de East Palestine-gemeenschap aangespoord om water in flessen te drinken, vooral als ze een particuliere waterbron gebruiken, totdat hun waterbron kan worden getest.

Ambtenaren zeiden echter dat het onwaarschijnlijk is dat gebieden in Centraal Ohio getroffen zullen worden. En deskundigen op het gebied van waterkwaliteit zeggen dat het idee dat het hele stroomgebied van de Ohio-rivier zich zorgen moet maken over zijn drinkwater onjuist is.

De concentratie butylacrylaat, de enige verontreinigende stof die in de Ohio rivier is aangetroffen, is veel lager dan de drempelwaarde die als gevaarlijk wordt beschouwd, aldus Patrick Ray, assistent-professor milieutechniek aan de Universiteit van Cincinnati. Die concentratie zal blijven dalen als het stroomafwaarts gaat, zegt Ray. Het is waarschijnlijk bijna ondetecteerbaar wanneer het Cincinnati bereikt, voegt hij eraan toe.

De Ohio EPA was het ermee eens dat de tot nu toe gevonden hoeveelheden geen risico vormen voor steden die voor hun drinkwater afhankelijk zijn van de rivier. Bovendien is het gebruik van een kaart van het hele stroomgebied van de Ohio-rivier om te suggereren dat alle gebieden getroffen zijn misleidend, volgens Ray en Paul Ziemkiewicz, de directeur van het West Virginia University Water Research Institute. “Inderdaad, de laatste keer dat ik keek stroomt het water nog steeds stroomafwaarts,” zegt Ziemkiewicz. “Dus, alleen de watervoorraden stroomafwaarts zouden mogelijk beïnvloed worden.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

East-Palestine, Ohio

East-Palestine, Ohio. P Photo/Gene J. Puskar.

 

De Ohio-riviervallei is het laagste punt van de regio op de kaart, legt Ray uit. Als gevolg daarvan worden gebieden waar het water stroomafwaarts in de rivier stroomt, zoals Kentucky, niet getroffen door de besmetting. Veel gebieden op de kaart halen hun water ook uit andere bronnen dan de Ohio-rivier, zegt hij. “Deze kaart toont een extreem groot gebied dat vele, vele provincies omvat die helemaal niets te maken hebben met de Ohio-rivier,” zegt Ray.

De maker van de kaart, Karl Musser, bevestigde in een e-mail aan de AP dat de kaart het stroomgebied van de Ohio rivier toont, niet de gebieden die hun drinkwater uit de rivier halen.

Ook al zegt de EPA dat steden die afhankelijk zijn van het drinkwater uit de Ohio rivier geen risico lopen, toch hebben sommige waterbedrijven uit voorzorg hun inlaten afgesloten of hun behandelingsprocessen opgevoerd, zo meldt de AP.

Video van paarse rookwolk is -niet- gefilmd in Ohio na treinramp maar maanden geleden in Oregon

Nepnieuws: Een video van een paarse wolk die boven een straat opdoemt terwijl een auto eronderdoor rijdt, zou East Palestine, Ohio, tonen direct na de ontsporing van een goederentrein en het opzettelijk verbranden van enkele gevaarlijke chemicaliën aan boord.

De feiten: De video werd gefilmd in Portland, Oregon, en verscheen online maanden vóór de ontsporing in februari 2023.

Lokale weerdeskundigen zeiden dat het leek op wolken die ze vaker in Oregon hebben gezien, en dat ze verband konden houden met een onweersbui.

Enkele dagen nadat de trein op 3 februari in de gemeenschap nabij de staatsgrens tussen Ohio en Pennsylvania van de rails was geraakt, kozen ambtenaren ervoor om giftig vinylchloride uit vijf van de treinwagons vrij te laten en te verbranden, waardoor zwarte rookpluimen de lucht in werden gestuurd. Hoewel er veel echte foto’s en video’s zijn die het beeld vastleggen, is de video van een grote, donkerpaarse wolk die een schemerige blauwe en roze lucht boven een openluchtwinkelcentrum overspoelt, gefilmd in Oregon, niet in Ohio.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Een reverse image search traceerde de video terug naar een TikTok-gebruiker die het twee keer postte, de eerste keer in november 2022. In een video van februari op haar pagina legt ze uit dat ze de clip zelf heeft gefilmd in Jantzen Beach, Portland en dat hij “enkele maanden oud” is.

De video is gefilmd vanaf North Tomahawk Island Drive bij het Jantzen Beach Center-winkelcentrum, bevestigt een geolocatie zoekopdracht. De video legt een oversteekplaats en de bouwmarkt Home Depot vast, die ook te zien is op Google Street View.

Meteorologen in Oregon zeggen dat het lijkt op wolken die ze eerder in de staat hebben gezien. Larry O’Neill, universitair hoofddocent en directeur van Oregon Climate Services aan de Oregon State University, zegt dat de wolk verband kan houden met een onweersbui, of een dek van altostratuswolken kan zijn, een type wolk op geringe hoogte die vaak de hele hemel in beslag neemt. “Bij zonsopgang of zonsondergang kunnen ze er door de belichting dramatisch uitzien, ook al zijn het volkomen onschuldige wolken,” zegt hij.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Gene J. Puskar.

De ontsporing en verbranding van de trein in Ohio leidde tot grote rookpluimen en er kwamen enkele gevaarlijke gassen vrij in de omringende lucht. Milieuambtenaren zeggen dat er tijdens de brand gifstoffen in de lucht werden gedetecteerd en dat ambtenaren mensen op afstand hielden tot die waren verdwenen. Ze zeggen dat de voortdurende luchtcontrole die voor de spoorweg en door overheidsinstanties wordt uitgevoerd – inclusief tests in bijna 400 huizen – geen gevaarlijke niveaus in het gebied heeft aangetoond sinds de bewoners mochten terugkeren.