Buitenland

Rusland beschuldigt Kiev van ‘plannen nucleair incident om Rusland te beschuldigen’

19-02-2023 17:38

Kernafval
Shutterstock.

19 februari (Reuters) – Rusland zei zondag dat Oekraïne van plan was een nucleair incident op zijn grondgebied in scène te zetten om Moskou de schuld in de schoenen te schuiven in de aanloop naar een bijeenkomst van de Verenigde Naties.

Sinds het begin van zijn invasie in Oekraïne bijna een jaar geleden heeft Rusland Kiev herhaaldelijk beschuldigd van het plannen van “valse” operaties met niet-conventionele wapens, waarbij biologisch of radioactief materiaal wordt gebruikt. Een dergelijke aanval is niet uitgevoerd.

‘Grootschalige provocatie’

Het Russische ministerie van Defensie zei in een verklaring dat radioactieve stoffen vanuit een Europees land naar Oekraïne waren vervoerd en dat Kiev een grootschalige “provocatie” voorbereidde.

“Het doel van de provocatie is om het Russische leger te beschuldigen van vermeende willekeurige aanvallen op gevaarlijke radioactieve faciliteiten in Oekraïne, die leiden tot het lekken van radioactieve stoffen en besmetting van het gebied”, aldus het ministerie.

Oekraïne en zijn bondgenoten hebben dergelijke beschuldigingen afgedaan als cynische pogingen om desinformatie te verspreiden en hebben Moskou ervan beschuldigd zelf incidenten te plannen in een poging om Oekraïne de schuld te geven.