Binnenland

MIVD: ‘Rusland bereidt zich voor op sabotage Nederlandse infrastructuur in Noordzee’

20-02-2023 11:41

DEN HAAG, 20 februari (Reuters) – Rusland heeft de afgelopen maanden geprobeerd inlichtingen in te winnen om kritieke infrastructuur in het Nederlandse deel van de Noordzee te saboteren, zei de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD maandag.

Een Russisch schip is ontdekt bij een offshore windmolenpark in de Noordzee toen het probeerde energie-infrastructuur in kaart te brengen, zei MIVD-hoofd generaal Jan Swillens op een nieuwsconferentie.

Het schip werd door Nederlandse marine- en kustwachtschepen uit de Noordzee geëscorteerd voordat een sabotagepoging kon slagen, voegde hij eraan toe.

“We zagen de afgelopen maanden dat Russische actoren probeerden de werking van het energiesysteem in de Noordzee bloot te leggen. Het is de eerste keer dat we dit zien,” zei Swillens.

“Rusland brengt in kaart hoe onze windparken in de Noordzee functioneren. Ze zijn zeer geïnteresseerd in hoe ze de energie-infrastructuur kunnen saboteren.”

Internetkabels en gasleidingen

De Nederlandse inlichtingendiensten MIVD en AIVD zeiden in een maandag gepubliceerd gezamenlijk rapport dat kritieke offshore infrastructuur zoals internetkabels, gasleidingen en windmolenparken het doelwit zijn geworden van Russische sabotageactiviteiten.

“Rusland brengt deze infrastructuur in het geheim in kaart en onderneemt activiteiten die wijzen op voorbereidingen voor verstoring en sabotage”, aldus de agentschappen.

Heimelijke bedreigingen door Rusland van de water- en energievoorziening in Nederland waren ook denkbaar, voegden zij eraan toe.

Nederland zei zaterdag dat het een onbekend aantal Russische diplomaten zou uitwijzen omdat het Rusland ervan beschuldigde voortdurend spionnen onder diplomatieke dekmantel binnen te brengen.

Ook beval het Rusland zijn handelsmissie in Amsterdam te sluiten en zei het dat het het Nederlandse consulaat in Sint-Petersburg zou sluiten.