Buitenland

De speech van Poetin samengevat

21-02-2023 11:13

Vladimir Poetin
Russische president Vladimir Poetin, Moskou, Rusland, donderdag 22 december 2022. Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool foto via AP.

MOSKOU, 21 februari (Reuters) – Dit zijn de belangrijkste boodschappen uit de toespraak van president Vladimir Poetin tot de Russische elite op dinsdag.

* Poetin beschuldigt het Westen ervan een wereldwijde oorlog aan te wakkeren om Rusland te vernietigen.

* Poetin: Russen steunen militaire campagne in Oekraïne

* Poetin: Rusland heeft alle middelen die we nodig hebben

* Poetin: Westen is conflict begonnen, op zoek naar ‘onbeperkte macht’

 

Hieronder de belangrijkste punten uit de toespraak:

Historische tijd

“Ik houd deze toespraak op een moment waarvan we allemaal weten dat het een moeilijk, keerpunt is voor ons land, een tijd van kardinale, onomkeerbare veranderingen over de hele wereld, de belangrijkste historische gebeurtenissen die de toekomst van ons land en ons volk vormgeven, waarin ieder van ons een kolossale verantwoordelijkheid draagt.”

Bescherming bevolking Donbass

“Stap voor stap, zorgvuldig en consequent, zullen we de taken waarvoor we staan oplossen. Sinds 2014 hebben de mensen van de Donbas gestreden, en hun recht verdedigd om op hun eigen land te leven en hun moedertaal te spreken. Zij vochten en gaven niet op onder omstandigheden van blokkade en constante beschietingen, onverholen haat van de kant van het regime in Kiev. Zij geloofden en verwachtten dat Rusland hen zou komen redden. Ondertussen deden wij ons best om dit probleem met vreedzame middelen op te lossen. Wij probeerden geduldig te onderhandelen over een vreedzame uitweg uit dit uiterst moeilijke conflict, maar achter onze rug werd een heel ander scenario voorbereid.”

Gegijzeld door het Westen

“Ik heb al vele malen gezegd dat het volk van Oekraïne de gijzelaar is geworden van het regime in Kiev en zijn westerse overlords, die dit land in politieke, militaire en economische zin effectief hebben bezet. Het huidige Oekraïense regime dient in wezen niet de nationale belangen maar die van derde landen.”

Economische wederopbouw

“Wij zijn reeds begonnen met en zullen doorgaan met de opbouw van een grootschalig programma voor het sociaal-economisch herstel en de ontwikkeling van deze nieuwe onderdanen van de Federatie (het van Oekraïne geannexeerde gebied). Het gaat erom ondernemingen en banen in de havens van de Zee van Azov, die weer een binnenzee van Rusland is geworden, nieuw leven in te blazen en nieuwe moderne wegen aan te leggen, zoals we ook op de Krim hebben gedaan.”

Existentiële bedreiging voor Rusland

“De elites van het Westen verbergen hun doel niet. Dat wil zeggen, ze zijn van plan een lokaal conflict om te zetten in een fase van wereldwijde confrontatie. Dit is precies hoe wij het allemaal begrijpen en wij zullen dienovereenkomstig reageren, want in dit geval gaat het om het bestaan van ons land. Maar zij beseffen ook dat het onmogelijk is om Rusland op het slagveld te verslaan. Daarom voeren zij steeds agressievere informatie-aanvallen tegen ons uit.”

Culturele oorlogen

“Ze verdraaien historische feiten, vallen voortdurend onze cultuur, de Russisch-orthodoxe kerk en andere traditionele religies van ons land aan. Kijk naar wat ze met hun eigen volkeren doen: de vernietiging van het gezin, de culturele en nationale identiteit, perversie en misbruik van kinderen worden tot norm verklaard. En priesters worden gedwongen homohuwelijken in te zegenen. De Anglicaanse Kerk is van plan het idee van een geslachtsneutrale God te overwegen. Miljoenen mensen in het Westen begrijpen dat ze naar een echte spirituele ramp worden geleid.

“Het is duidelijk dat het Westen zal proberen onze samenleving te ondermijnen en te splitsen, zich daarbij baserend op nationale verraders, die te allen tijde hetzelfde gif hebben – minachting voor hun vaderland en een verlangen om geld te verdienen door dit gif te verkopen aan hen die bereid zijn ervoor te betalen.”

Kritiek op VS

“Ik wil benadrukken dat geen enkel land ter wereld zoveel militaire bases in het buitenland heeft als de Verenigde Staten. Het zijn er honderden. over de hele wereld.

“De hele wereld heeft gezien hoe ze zich terugtrokken uit fundamentele wapenovereenkomsten, waaronder het Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty. Ze verscheurden eenzijdig de fundamentele overeenkomsten die de wereldvrede handhaven. Waarom deden ze dat? Gewoon omdat het kon.”

De economie van Rusland

“Westerse landen willen het Russische volk laten lijden met sancties maar hun berekeningen zijn niet uitgekomen. De Russische economie en het management bleken veel sterker dan ze dachten.

“Veel civiele basissectoren van de binnenlandse economie zijn niet alleen niet gekrompen, maar hebben zelfs hun productie verhoogd. Russische boeren oogstten een recordoogst van meer dan 150 miljoen ton graan, waaronder meer dan 100 miljoen ton tarwe. Tegen het einde van het landbouwjaar, dat wil zeggen op 30 juni 2023, zullen we het totale volume van de graanexport op 55-60 miljoen ton kunnen brengen. Zelfs 10-15 jaar geleden leek dat een sprookje, een onmogelijk plan.

“Degenen die sancties opleggen straffen zichzelf. Ze hebben prijsstijgingen, banenverlies en een energiecrisis veroorzaakt. En we horen ze hun eigen mensen vertellen dat het de schuld van de Russen is. Ruslands economie en bestuurlijke systeem zijn veel veerkrachtiger gebleken dan het Westen dacht.”

Sancties

“Ze willen het Russische volk laten lijden met sancties maar hun berekeningen zijn niet uitgekomen.

“Degenen die sancties opleggen straffen zichzelf. Ze hebben prijsstijgingen, banenverlies en een energiecrisis veroorzaakt. En we horen ze hun eigen mensen vertellen dat het de schuld van de Russen is.

“De Russische economie en het beheerssysteem bleken veel sterker dan het Westen dacht. We zorgden voor de stabiliteit van de economische situatie, beschermden de burgers, redden banen, voorkwamen tekorten op de markt, ook van essentiële goederen, ondersteunden het financiële systeem.”

Advies aan Russische bedrijven

“Proberen rond te lopen met uitgestoken hand, kruipend, smekend om geld, is zinloos…. Start nieuwe projecten, verdien geld, investeer in Rusland. Zo zul je je kapitaal vermenigvuldigen en de erkenning en dankbaarheid van de mensen verdienen voor de komende generaties.

“Recente gebeurtenissen hebben overtuigend aangetoond dat het beeld van het Westen als een veilige haven, een toevluchtsoord voor kapitaal, een schim is, een vervalsing.”

Verkiezingen

“Ik wil benadrukken dat de verkiezingen van lokale en regionale overheden dit jaar en de presidentsverkiezingen in 2024 strikt volgens de wet zullen verlopen, met inachtneming van alle democratische en grondwettelijke procedures.”

Wapenbeheersing

“Het Westen, zij willen ons een strategische nederlaag toebrengen en onze nucleaire installaties binnensluipen. In het licht hiervan ben ik genoodzaakt vandaag aan te kondigen dat Rusland zijn deelname aan het Strategisch Offensief Wapenverdrag opschort. Rusland trekt zich niet terug uit het verdrag, maar schort zijn deelname op.

“De Verenigde Staten ontwikkelen nieuwe soorten kernwapens.. In deze situatie moeten het Russische ministerie van Defensie en Rosatom ervoor zorgen dat ze klaar zijn om Russische kernwapens te testen. Natuurlijk zullen we niet de eersten zijn die dit doen. Maar als de Verenigde Staten tests houden, zullen wij dat ook doen. Niemand moet de gevaarlijke illusie hebben dat de wereldwijde strategische pariteit kan worden vernietigd.”

 

Aanpassingen: artikel uitgebreid met samenvatting resterende speech, 14:50 uur.