Politiek Buitenland

Italiaanse premier Meloni noemt speech Poetin ‘propaganda’

21-02-2023 14:45

Zelensky, Meloni
Johanna Geron, Pool Photo via AP.

KIEV, 21 februari (Reuters) – De Italiaanse premier Giorgia Meloni wees dinsdag de toespraak van de Russische president Vladimir Poetin af als “propaganda”, terwijl ze in de aanloop naar haar besprekingen met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky verdere steun aan Kiev toezegde.

Meloni bereikte de Oekraïense hoofdstad aan boord van een trein uit Polen, in haar eerste bezoek aan het door oorlog geteisterde land sinds zij in oktober aan het roer van een rechtse coalitie staat.

“Een deel van mijn hart hoopte op andere woorden, op een stap vooruit. Het was propaganda”, zei Meloni tijdens een bezoek aan Irpin, een stad in de buitenwijken van Kiev waar massagraven zijn gevonden na het vertrek van de Russische troepen.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Meloni, ZelenskiyDe Oekraïense president Volodymyr Zelensky, links, spreekt met de Italiaanse premier Giorgia Meloni tijdens een bilaterale ontmoeting op een EU-top in Brussel op 9 februari 2023. Voormalig premier Silvio Berlusconi heeft zichzelf opnieuw in conflict gebracht met premier Giorgia Meloni, wiens coalitieregering zijn partij steunt, door haar openlijk te bekritiseren voor haar ontmoeting met de leider van Oekraïne, die hij de schuld geeft van de jarenlange Russische invasie. (Johanna Geron, Pool Photo via AP.)

In zijn toespraak tot de politieke en militaire elite van zijn land op dinsdag zei Poetin dat Moskou zijn oorlogsdoelen in Oekraïne zou bereiken en beschuldigde hij het Westen ervan Rusland te willen vernietigen.

Meloni’s reis naar Oekraïne komt één dag nadat de Amerikaanse president Joe Biden de hoofdstad bezocht, in de aanloop naar de 24e verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne.

Bucha

Vóór Irpin, waar zij hulp overhandigde aan de bewoners, bezocht Meloni Bucha, een andere stad waar naar verluidt wreedheden plaatsvonden. Rusland ontkent de beschuldigingen dat zijn troepen achter de oorlogsmisdaden in de twee steden zitten.

In Bucha legde Meloni bloemen bij een monument voor oorlogsslachtoffers. Later op de dag zou ze Zelensky ontmoeten.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni Sept. 26, 2022. AP Photo/Gregorio Borgia.

“We zijn vanaf het begin bij u geweest en we zullen tot het einde bij u zijn. Je hebt al onze steun,” zei een emotionele Meloni.

De Italiaanse leider is een fervent voorstander van Oekraïne, maar de junior partners in haar coalitie zijn dubbelzinnig over de kwestie.

Berlusconi

Voormalig premier Silvio Berlusconi, een oude vriend van Poetin, zei eerder deze maand dat hij Zelenskiy niet wilde ontmoeten en gaf hem de schuld van de oorlog, wat een boze reactie uit Kiev uitlokte.

Meloni herhaalde echter haar toezegging om Oekraïne van wapens te voorzien tijdens een tussenstop in Warschau op maandag, waar zij haar Poolse ambtgenoot Mateusz Morawiecki ontmoette.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi, Matteo Salvini

Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi, Matteo Salvini, 2018. Alessia Pierdomenico/Shutterstock.

Italië en Frankrijk hebben onlangs besprekingen afgerond over de levering van een geavanceerd luchtverdedigingssysteem aan Kiev in het voorjaar, maar het is onwaarschijnlijk dat de Italiaanse hulp zich zal uitstrekken tot het leveren van oorlogsvliegtuigen.

“Ik denk dat het praktisch onmogelijk is dat we Italiaanse gevechtsvliegtuigen sturen,” vertelde de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani dinsdag aan de krant La Stampa.