Buitenland

‘Toenemende dynamiek in VS om straaljagers, langeafstands-wapens naar Oekraïne te sturen’

21-02-2023 18:55

F-16
F-16. Ryan Fletcher / Shutterstock.com

KIEV, 21 februari (Reuters) – Een hooggeplaatste Amerikaanse wetgever zei dinsdag tijdens een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad dat het momentum in Washington aan het verschuiven is in de richting van het sturen van langeafstandsraketten en straaljagers die door Kiev worden begeerd in de strijd tegen de invasie van Rusland.

Michael McCaul, de Republikeinse voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis, zei dat de regering Biden en de Nationale Veiligheidsraad nog steeds verdeeld zijn over “hoe snel en welke wapens” Oekraïne moeten worden gestuurd, dat ATACMS-raketten en F-16‘s wil.

“Maar ik zie een toenemende dynamiek om de artillerie en de vliegtuigen te sturen”, zei hij tegen verslaggevers in het centrum van Kiev. “En in ieder geval kunnen we nu beginnen met het trainen van de piloten, zodat ze er klaar voor zijn.”

24 miljard dollar

Washington heeft sinds de Russische aanval van 24 februari 24 miljard dollar aan veiligheidssteun gegeven, maar heeft tot nu toe geen vliegtuigen en langeafstandsraketten gestuurd.

McCaul was in Kiev als onderdeel van een delegatie van het Congres, een dag nadat de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een verrassingsbezoek aan de stad 500 miljoen dollar aan nieuwe militaire hulp had toegezegd.

De wetgever, die president Volodymyr Zelenskiy ontmoette, zei dat de Oekraïense leider hem een lijst met wapens gaf, waaronder de F-16’s en ATACMS, die volgens hem bedoeld waren “om helemaal de Krim in te gaan” om Iraanse drones te raken die bij recente luchtaanvallen werden gebruikt.