Buitenland

Poetin voert nucleaire strijdkrachten op, nieuwe ICBM, hypersonische raketten, onderzeeërs

23-02-2023 11:55

Yars ICBM, Russia
Russische nucleaire Yars-ICBM. (Russian Defense Ministry Press Service via AP.)

MOSKOU, 23 februari (Reuters) – President Vladimir Poetin heeft donderdag gezegd dat Rusland meer aandacht zal besteden aan het opvoeren van zijn nucleaire strijdkrachten door het inzetten van een nieuwe intercontinentale ballistische raket, het uitrollen van hypersonische raketten en het toevoegen van nieuwe nucleaire onderzeeërs.

Een jaar na het bevel tot de invasie van Oekraïne heeft Poetin aangegeven dat hij bereid is de architectuur van de nucleaire wapenbeheersing – inclusief het moratorium van de grote mogendheden op kernproeven – te verscheuren als het Westen zich niet terugtrekt in Oekraïne.

Poetin probeerde dinsdag de Russische vastberadenheid in Oekraïne te onderstrepen door het opschorten van een baanbrekende nucleaire wapenbeheersingsverdrag.

Hij kondigde aan dat nieuwe strategische systemen in gevechtsdienst waren gesteld en waarschuwde dat Moskou de kernproeven zou kunnen hervatten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

In deze hand-out foto van een video die op woensdag 26 oktober 2022 is vrijgegeven door de persdienst van het Russische ministerie van Defensie, wordt een intercontinentale ballistische raket Yars getest als onderdeel van Russische nucleaire oefeningen vanaf een lanceerbasis in Plesetsk, in het noordwesten van Rusland. (Persdienst van het Russische Ministerie van Defensie via AP.)

 

Nucleaire triade

In een toespraak ter gelegenheid van de feestdag ‘Verdediger van het Vaderland’, in de Sovjettijd bekend als Dag van het Rode Leger, beriep Poetin zich op de Sovjetoverwinning op nazi-Duitsland om te betogen dat Rusland gemoderniseerde strijdkrachten nodig heeft om zijn soevereiniteit te waarborgen.

“Zoals voorheen zullen we meer aandacht besteden aan de versterking van de nucleaire triade”, zei Poetin, verwijzend naar nucleaire raketten te land, ter zee en in de lucht.

Poetin, die het conflict in Oekraïne beschouwt als een existentiële strijd om Rusland te verdedigen tegen wat hij ziet als een arrogant en agressief Westen, zei dat de intercontinentale ballistische Sarmat-raketten dit jaar gereed zullen worden gemaakt.

Satan 2

De RS-28 Sarmat-raket met vloeibare brandstof, bijgenaamd ‘Satan 2’, werd in 2018 voor het eerst door Poetin aangekondigd. De raketten zouden vorig jaar in gereedheid zijn gebracht.

CNN meldde dat de Verenigde Staten geloven dat Rusland een test van de Sarmat heeft uitgevoerd vlak voordat de Amerikaanse president Joe Biden eerder deze week Oekraïne bezocht, maar dat de test is mislukt. Het Russische ministerie van Defensie heeft geen commentaar gegeven op dat bericht.

De 35 meter lange raket heeft een bereik van 18.000 km en kan ten minste 10 meervoudige doelgerichte terugkeervoertuigen dragen – elk met een kernkop – die elk op een ander doel kunnen worden gericht. Hij kan ook hypersonische Avangard-glijvoertuigen afleveren.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Russian Typhoon class nuclear ballistic missile submarine

Een Russische Typhoon-onderzeeër met nucleaire intercontinentale raketten. Shutterstock.

 

Bovendien, zei Poetin, zal Rusland doorgaan met de massaproductie van hypersonische Kinzhal-raketten voor de luchtmacht en beginnen met de massale levering van hypersonische Zircon-raketten aan de marine.

Onderzeeërs

“Met de invoering van de Borei-A nucleair aangedreven onderzeeër Keizer Alexander III in de marine, zal het aandeel van moderne wapens en uitrusting in de strategische nucleaire zeestrijdkrachten honderd procent bereiken,” zei Poetin.

“In de komende jaren zullen nog drie kruisers van dit project de gevechtskracht van de vloot aanvullen,” zei hij.

De Keizer Alexander III werd eind december te water gelaten. Het is de zevende Borei-A klasse onderzeeër – die elk 16 Bulava-onderzees gelanceerde SLBM-raketten kan dragen.

Poetin zei ook dat Rusland alle onderdelen van zijn conventionele strijdkrachten zal ontwikkelen, de opleiding zal verbeteren, geavanceerde apparatuur zal toevoegen, de wapenindustrie zal versterken en soldaten zal bevorderen die zich in de strijd hebben bewezen.

“Een modern en efficiënt leger en marine zijn een garantie voor de veiligheid en soevereiniteit van het land, een garantie voor zijn stabiele ontwikkeling en zijn toekomst”, zei Poetin.

“Daarom zullen wij prioritair aandacht blijven besteden aan de versterking van onze defensiecapaciteit.”