Politiek Buitenland

Poetin: ‘Rusland staat voor existentiële bedreiging, NAVO-landen uit op onze nederlaag’

26-02-2023 19:18

Putin
Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP.

26 februari, AP – De Russische president Vladimir Poetin heeft in een interview dat zondag zal worden uitgezonden, aangegeven dat Rusland zijn deelname aan het New START-verdrag niet alleen heeft opgeschort vanwege de nucleaire capaciteiten van de VS, maar ook die van andere NAVO-landen.

Zoals hij tijdens de oorlog in Oekraïne herhaaldelijk heeft gedaan, beweerde Poetin in fragmenten die door Russische persagentschappen werden uitgezonden dat Rusland voor een existentiële bedreiging staat omdat de NAVO-leden volgens hem uit zijn op de “strategische nederlaag” van zijn land.

Poetin kondigde dinsdag aan dat Moskou zijn deelname aan de kernkop- en raketinspecties van het verdrag van 2010 opschort. In het interview dat wordt uitgezonden op het staatstelevisiekanaal Russia 1 na de eenjarige verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne op vrijdag, zei hij dat zijn verklaring voortkomt uit de noodzaak om “veiligheid en strategische stabiliteit” voor Rusland te garanderen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Putin

Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP.

 

“Wanneer alle leidende NAVO-landen hebben verklaard dat hun belangrijkste doel is ons een strategische nederlaag toe te brengen, hoe kunnen we in deze omstandigheden hun nucleaire capaciteiten negeren?” vroeg Poetin volgens de uittreksels.

Poetin betoogde een jaar geleden dat het overkoepelende doel van zijn inval in Oekraïne was om wat hij beschouwde als bedreigingen voor de veiligheid van Rusland te verminderen. Tijdens het conflict heeft hij die vermeende bedreigingen soms aangehaald als rechtvaardiging voor het mogelijk gebruik van kernwapens in Oekraïne.

Controle over Oekraïne

Terwijl westerse militaire hulp naar het binnengevallen land stroomde, hebben de Russische leider en zijn minister van Buitenlandse Zaken de oorlog afgeschilderd als een feitelijke strijd tussen Rusland en niet alleen Oekraïne, maar ook de NAVO. De bondgenoten van Oekraïne hebben benadrukt dat ze willen voorkomen dat ze directe strijdende partijen worden in de oorlog, terwijl ze Oekraïne uitrusten om zichzelf te verdedigen en om door Rusland veroverd gebied te heroveren.

CIA-directeur William Burns zei zondag dat het echte probleem achter de invasie het verlies is van Poetins controle over Oekraïne en de opkomst van het land als onafhankelijke, democratische staat die op één lijn staat met het Westen.

“Hij ziet dat als een directe bedreiging voor zijn ambitie die hem als Russische leider in het hart raakt, en ik denk dat dat de achtergrond is van de gruwelijke agressie die hij heeft ingezet”, zei Burns in Face the Nation van CBS.

New START kernwapenverdrag

New START is de laatst overgebleven wapenbeheersingsovereenkomst tussen Moskou en Washington. Door de deelname van zijn land op te schorten, zei Poetin dat Rusland geen Amerikaanse inspecties van zijn nucleaire installaties in het kader van het pact kan aanvaarden terwijl Washington en zijn NAVO-bondgenoten streven naar een nederlaag van Rusland in Oekraïne.

De Russische president benadrukte dat Moskou zich niet terugtrekt uit het pact, en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het land de bepalingen van het verdrag inzake kernwapens zal respecteren en de VS zal blijven informeren over proeflanceringen van ballistische raketten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Putin

Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP.

 

In het interview met Russia 1 zei Poetin dat de NAVO-landen weliswaar geen partij zijn bij het New START-verdrag, maar dat zij “gesprekken voeren over deze kwestie”.

Poetin beweerde dat het Westen Rusland wil elimineren, een begrip dat hij herhaaldelijk heeft gebruikt om de Russische agressie in Oekraïne te rechtvaardigen. “Ze hebben één doel: de voormalige Sovjet-Unie en haar fundamentele onderdeel – de Russische Federatie – opheffen,” zei Poetin.

Een beroep doende op de nationalistische gevoelens van zijn burgers, voorspelde Poetin dat als het Westen erin slaagt Rusland te vernietigen en onder controle te krijgen, de etnische Russen misschien niet zullen overleven als een afzonderlijk volk.

“Er zullen Moskovieten, Oeraliërs en anderen zijn,” zei hij over de mogelijke versplintering van Rusland in regionale groeperingen. Het Westen zou Rusland slechts gedeeltelijk kunnen opnemen in de zogenaamde “familie van beschaafde volkeren”, door het land in afzonderlijke stukken te breken, theoretiseerde hij.

Grondgebied verdedigen

Tatiana Stanovaya, een senior fellow bij de Carnegie Endowment for International Peace, merkte in een recent interview met The Associated Press op dat “het voor hem allemaal draait om bescherming, en hij gelooft dat de Russische wereld is aangevallen vanuit het Westen, en Oekraïners zijn een deel van deze Russische wereld”.

Beweren dat het Westen en niet Rusland de oorlog in Oekraïne heeft uitgelokt is ook een favoriet Poetin-thema waar veel Russen in trappen, aldus Fiona Hill, een senior fellow aan het Brookings Institution die in de afgelopen drie Amerikaanse presidentiële regeringen heeft gewerkt.

“Ze denken dat dit een oorlog is waarin ze opnieuw hun grondgebied verdedigen, zoals dat al sinds mensenheugenis gebeurt, sinds de invasie van de Mongolen, die te maken krijgen met indringers terwijl zij degenen zijn die binnenvallen”, zei Hill in een recent interview met de AP.

Verwijzingen naar kernwapens

In een toespraak dinsdag beweerde de Russische leider dat een NAVO-verklaring over New START de kwestie van de kernwapens van Groot-Brittannië en Frankrijk aan de orde had gesteld, die deel uitmaken van de nucleaire capaciteit van het bondgenootschap, maar niet zijn opgenomen in het Amerikaans-Russische pact.

Poetins veelvuldige verwijzingen naar kernwapens passen in een patroon dat Hill heeft vastgesteld.

“Hij bedreigt de wereld op elke nucleaire grens omdat hij weet dat dit het ultieme psychologische wapen is,” zei Hill. “Kernwapens zijn politiek gezien behoorlijk effectief.”

 

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

PutinVladimir Putin en de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu in Moskou, 23 februari, 2023 Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP.

 

De Amerikaanse president Joe Biden weerlegde enkele van Poetins beweringen in een toespraak in de Poolse hoofdstad Warschau op dinsdag.

“De Verenigde Staten en de naties van Europa proberen Rusland niet te controleren of te vernietigen. Het Westen beraamt geen aanval op Rusland, zoals Poetin vandaag zei,” zei Biden. “En miljoenen Russische burgers die alleen maar in vrede willen leven met hun buren zijn niet de vijand.”