Buitenland

VS Ministerie van Energie, FBI: ‘Covid-19-pandemie ontstaan door lek in laboratorium’

26-02-2023 16:40

Covid-19
Covid-19. Shutterstock.

Door Bert Brussen, TPO – Het Amerikaanse Ministerie van Energie is tot de conclusie gekomen dat de Covid-19-pandemie is ontstaan door een lek in een Chinees laboratorium en dus niet op natuurlijke wijze. Dit staat in een geheim rapport dat is bestemd voor het Witte Huis en enkele leden van het Amerikaanse congres, waarover de Wall Street Journal zondag als eerste bericht.

Het Ministerie sluit zich daarmee aan bij de FBI die eerder al tot de conclusie kwam dat een laboratoriumlek de oorzaak van Covid-19 is.

Vier andere overheidsdiensten én een nationaal onderzoekscommitee blijven bij hun eerdere conclusie dat de pandemie op natuurlijke wijze is ontstaan. Twee onderzoeksdiensten hebben nog geen definitieve beslissing genomen.

Geen programma voor biologische wapens

Deze nieuwe conclusie van het Ministerie van Energie is gemaakt op basis van ‘lage waarschijnlijkheid’, terwijl de FBI tot een conclusie kwam op basis van ‘redelijke waarschijnlijkheid’. Maar ook de conclusie dat Covid-19 op natuurlijke wijze tot stand kwam is gebaseerd op ‘lage waarschijnlijkheid’.

Ondanks het verschil in inzichten over hoe de pandemie is ontstaan, zijn alle diensten het met elkaar eens dat Covid-19 geen onderdeel was van een programma voor biologische wapens.