Binnenland

Planbureau Leefomgeving: kabinet gaat stikstofdoelen 2030 niet halen

28-02-2023 10:33

Trekker
Shutterstock.

Het kabinet slaagt er vooralsnog niet in om tegen 2030 de stikstofuitstoot in natuurgebieden drastisch te verminderen. Volgens een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijft de berekende uitstoot van ammoniak, voornamelijk afkomstig van de landbouw, te hoog.

Om het doel te bereiken moet de landbouw de ammoniakuitstoot in de komende zeven jaar met nog eens 18 tot 33 kiloton extra verlagen, aldus het PBL.

Het rapport bevat alle plannen die vóór 1 mei 2022 zijn aangekondigd en duidelijk genoeg waren om te worden doorgerekend.

Industrie, mobiliteit

Drie jaar nadat de Raad van State oordeelde dat de stikstofaanpak niet voldeed aan de Europese richtlijnen voor natuurbescherming, stoot de landbouw nog steeds te veel stikstof uit, hoewel de nieuwste plannen van het kabinet nog ontbreken in het rapport.

Het rapport stelt ook dat de industrie en de mobiliteitssector, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van stikstofoxiden, waarschijnlijk wel zullen voldoen aan de stikstofdoelen met het voorgenomen beleid.

Fijnstof en zwaveloxide

De binnenvaart stoot nog steeds te veel stikstofoxiden uit en de zeescheepvaart, de belangrijkste bron van stikstofoxiden, telt niet mee voor de Europese emissiedoelen.

Het rapport toont ook aan dat de vermindering van andere luchtverontreinigende stoffen, zoals fijnstof en zwaveldioxide, naar verwachting grotendeels wordt gehaald dankzij voorschriften voor de uitstoot van nieuwe auto’s en installaties die stoffen moeten opvangen bij de industrie.