Buitenland

China: ‘Conclusies FBI over oorsprong Covid-19 totaal niet geloofwaardig’

01-03-2023 12:54

Wuhan
Amar Shrestha / Shutterstock.com

WASHINGTON, 1 maart (Reuters) – De FBI heeft vastgesteld dat een lek in een laboratorium in de centrale Chinese stad Wuhan waarschijnlijk de COVID-19-pandemie heeft veroorzaakt, zei directeur Christopher Wray dinsdag. Een bewering die volgens China “totaal niet geloofwaardig” is.

“De FBI is al geruime tijd van mening dat de oorsprong van de pandemie hoogstwaarschijnlijk een mogelijk laboratoriumincident in Wuhan is,” zei Wray tegen Fox News.

Zijn opmerkingen volgen op een bericht van de Wall Street Journal van zondag dat het Amerikaanse ministerie van Energie. met een ‘laag vertrouwen’, heeft vastgesteld dat de pandemie het gevolg is van een onbedoeld lek in een laboratorium in China.

Vier andere agentschappen, samen met een nationaal inlichtingenpanel, oordelen nog steeds dat de pandemie waarschijnlijk het gevolg was van een natuurlijke overdracht, en twee zijn onbeslist, meldde de Journal.

Woordvoerder John Kirby van de nationale veiligheid van het Witte Huis zei maandag dat de Amerikaanse regering geen definitieve conclusie en consensus had bereikt over de oorsprong van de pandemie.

‘Politieke manipulatie’

China hekelde woensdag de opmerkingen van Wray en zei dat het fel gekant was tegen elke vorm van “politieke manipulatie” van de feiten.

“Op basis van de slechte staat van dienst van fraude en misleiding van de Amerikaanse inlichtingengemeenschap, hebben de conclusies die zij trekken geen enkele geloofwaardigheid,” zei ze tegen verslaggevers in Peking.

“We dringen er bij de VS op aan om wetenschap en feiten te respecteren.”

Dwarsbomen en verdoezelen

Wray zei dat hij niet veel details van de beoordeling van het agentschap kon delen omdat ze geheim waren.

Hij beschuldigde de Chinese regering ervan “haar best te doen om de inspanningen van de Verenigde Staten en anderen om meer te weten te komen over de oorsprong van de pandemie te dwarsbomen en te verdoezelen”.

Het virus werd in december 2019 voor het eerst geïdentificeerd in Wuhan voordat het zich over de hele wereld verspreidde en bijna 7 miljoen mensen doodde.