Buitenland

FBI-directeur: ‘Covid-19-virus hoogstwaarschijnlijk gelekt uit Chinees laboratorium’

01-03-2023 09:51

corona virus
Shutterstock.

FBI-directeur Christopher Wray gelooft dat Covid-19 afkomstig is van een door de Chinese overheid gecontroleerd laboratorium. Dit vertelde Wray woensdag aan Fox News. Hiermee bevestigt de FBI-directeur voor het eerst publiekelijk zijn tot nu toe geheime oordeel over de oorsprong van het virus.

China heeft de beschuldiging ontkend en ‘lasterlijk’ genoemd.

De opmerkingen van Wray komen nadat de Amerikaanse ambassadeur in China het land had opgeroepen eerlijker te zijn over de oorsprong van Covid.

Sommige studies suggereren dat het virus afkomstig kan zijn van dieren op de vis- en wildmarkt van Wuhan, die in de buurt ligt van het Wuhan Institute of Virology.

Andere Amerikaanse overheidsinstanties hebben andere conclusies getrokken, met wisselend vertrouwen in hun bevindingen.

Alle hypotheses open

Een onderzoek van de WHO in 2021 noemde de theorie van het laboratoriumlek ‘uiterst onwaarschijnlijk’, maar de directeur-generaal heeft sindsdien opgeroepen tot een nieuw onderzoek en gezegd dat alle hypotheses open blijven en verder moeten worden bestudeerd.

De woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, John Kirby, verklaarde dat president Joe Biden een “inspanning van de hele regering” steunt om te ontdekken hoe Covid is begonnen.