Politiek

Sigrid Kaag (D66) wil ‘perverse algoritmes’ verbieden in ‘strijd tegen seksisme’

04-03-2023 19:08

Sigrid Kaag, D66
Sigrid Kaag, D66. Screenshot Youtube.

D66-leider Sigrid Kaag pleit voor een verbod op “perverse algoritmes die opruiende, haatzaaiende of illegale berichten versterken”, als onderdeel van de strijd tegen seksisme tegen vrouwen.

Ze benadrukte tijdens een D66-bijeenkomst in Amsterdam dat de samenleving zich geen “giftig klimaat van seksisme” kan veroorloven en dat deze algoritmes “een bedreiging vormen voor de samenleving, omdat online-sentimenten altijd hun weg vinden naar het echte leven”.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Kaag kijkt naar grote sociale media, waar vrouwen en minderheden vaak doelwit zijn. Ze merkte op dat de winsten voor de techreuzen zijn en de kosten voor de maatschappij.

Seksisme

Seksisme verlamt volgens Kaag de democratie en “brengt de vooruitgang van Nederland in gevaar”. Ze benadrukte dat vrouwen “nog steeds niet op gelijke behandeling kunnen rekenen, wat grote gevolgen heeft”.

Kaag wil ervoor zorgen dat “vrouwen nooit aarzelen om een stap naar voren te zetten” en wees erop dat de “aarzeling om dit te doen steeds groter wordt”.

Kaag richtte haar pijlen niet alleen op Big Tech maar ook op gebruikers, expliciet ‘conservatieve en extreemrechtse politici‘:

“Conservatieve en extreemrechtse politici spelen een belangrijke rol in het mogelijk maken en aanjagen van online vrouwhaat en intimidatie. In een vingerknip zwengelen ze hun legers toetsenbordridders aan om vrouwen monddood te maken.”