Binnenland

Speciaal toezichtteam tegen overlast asielzoekers in gemeente Cranendonck

06-03-2023 12:02

Refugees
Janossy Gergely / Shutterstock.com

Maandag start in de gemeente Cranendonck een speciaal toezichtteam om problemen met overlastgevende asielzoekers tegen te gaan. Het team bestaat uit vier toezichthouders en zal tot het einde van het jaar actief zijn op de plekken waar overlast het meeste voorkomt, zoals de COA-locatie in Budel, het winkelgebied en het openbaar vervoer.

Het betreft in eerste instantie een proef van 10 maanden. Hetzelfde team is eind vorig jaar ook gestart in Ter Apel om overlast tegen te gaan.

Dit toezichtteam in Cranendonck zal zich met name richten op het voorkomen van overlastgevend gedrag door asielzoekers.

45 miljoen euro

Het kabinet heeft 45 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een intensievere en strengere aanpak van overlastgevende en criminele asielzoekers, waarvan dit toezichtteam een onderdeel is.

Staatssecretaris van Asielzaken (VVD) Eric van den Burg:

“Voor mensen die onze bescherming vragen, maar vervolgens onze gastvrijheid misbruiken heb ik geen enkel begrip. De groep asielzoekers die overlast veroorzaken is weliswaar klein, maar de impact bij degene die het overkomt is enorm. Daarom hebben we in het kabinet geld gereserveerd voor een aanpak om de overlast tegen te gaan. Aan de voorkant door te voorkomen dat het plaatsvindt, zoals met de inzet van een speciaal toezichtteam. Maar gebeurt het toch, dan pakken we het keihard aan.”