Regio

Elektrische bussen busmaatschappij EBS Gelderland kampen met problemen

06-03-2023 12:44

Bus
Foto: Rrreis.nl

Door Bert Brussen, TPO – Uit een onderzoek van TUV Nord dat in handen is van Omroep Gelderland blijkt dat vrijwel alle elektrische bussen die op de Veluwe rijden met problemen kampen. De bussen zijn eigendom van vervoerder EBS. Deze vervoersmaatschappij nam de bussen in 2022 over van vervoerder Keolis.

De elektrische bussen van EBS rijden behalve in Gelderland ook in Overijssel en later dit jaar Flevoland.

‘Strompelend uit de bus’

In 91% van de bussen de stoelpositie van de chauffeur niet goed. Hierdoor kampen chauffeurs met lichamelijke klachten. Omroep Gelderland citeert een anonieme chauffeur die aangeeft hoe problematisch de scheve zitting voor de chauffeurs is:

“Er zijn collega’s zijn die strompelend uit de bus komen. Als ik drie uur heb gereden, dan loop ik daarna heel slecht.”

Bovendien trekt 70% van de bussen naar rechts als er rechtdoor moet worden gereden. Hierdoor moet de chauffeur continu tegenkracht gegeven, waardoor op lange termijn klachten aan de rechterarm ontstaan.

64 gebreken

Er werden in totaal 64 gebreken aangetroffen, waarbij per probleem is aangegeven bij hoeveel procent van de bussen dit speelt.  Per bus is een vuistdik rapport opgesteld, in totaal gaat het om meer dan 15.000 pagina’s aan gerapporteerde problemen.

EBS zegt dat er goede afspraken zijn gemaakt met de bouwer van de bussen BYD en een onderhoudspartij om de problemen te verhelpen, maar het is niet bekend wanneer de problemen worden opgelost.

Reactie politiek

Gelderse politici hebben inmiddels laten weten dat er maatregelen moeten worden genomen. Gelderse fracties van  CDA en 50Plus noemen het ‘onverantwoord’. De ChristenUnie zegt zich zorgen te maken en hekelt “de te vergaande marktwerking. We zijn daarin te ver gegaan door alles aan één partij over te laten”.