Politiek

Eurocommissaris Thierry Breton wil ‘oorlogseconomie’ voor defensie-industrie

07-03-2023 18:06

Mortar, Bakhmut, Ukraine
Oekraïense militairen vuren een 120 mm mortier af op Russische stellingen aan de frontlijn bij Bakhmut, regio Donetsk, Oekraïne, woensdag 11 januari 2023. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Eurocommissaris Thierry Breton roept op tot het opschalen van de defensie-industrie in de Europese Unie tot ‘het niveau van een oorlogseconomie’ om de hulp aan Oekraïne te laten slagen. Breton stelt voor om hiervoor een beroep te doen op de Europese begroting en financiële middelen van de Europese Investeringsbank en om het voor bedrijven in de defensie-industrie makkelijker te maken om aan investeringsgeld te komen.

De EU overwoog in februari al een samenwerking met de defensie-industrie om de militaire steun aan Oekraïne op te voeren.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, benadrukte op een veiligheidsconferentie in München dat Europa niet maanden kan wachten tot de voorraden, die er in Oekraïne in hoog tempo doorheen geschoten worden, op het normale tempo weer bijgevuld worden en sprak haar steun uit voor het ‘verdubbelen van de steun aan Oekraïne om de imperialistische plannen van Poetin te laten falen’.