Buitenland

New York Times: ‘Aanwijzingen dat pro-Oekraïense groep achter Nord Stream-sabotage zit’

07-03-2023 17:33

Gaslek Nord Stream
Deense luchtmacht. Foto: Deense strijdkrachten/Twitter.

WASHINGTON, 7 maart (Reuters) – Nieuwe inlichtingen die door Amerikaanse functionarissen zijn onderzocht, wijzen erop dat een pro-Oekraïense groep vorig jaar de aanval op de Nord Stream-pijpleidingen heeft uitgevoerd, meldde de New York Times dinsdag.

Er was geen bewijs dat president Volodymyr Zelenskiy of zijn hoogste luitenanten in Oekraïne betrokken waren bij de operatie, of dat de daders handelden op aanwijzing van Oekraïense regeringsfunctionarissen, meldde de krant, onder verwijzing naar Amerikaanse functionarissen.

Reuters kon het rapport niet onafhankelijk verifiëren en Amerikaanse functionarissen konden niet onmiddellijk worden bereikt voor commentaar. Vertegenwoordigers van Kiev en Moskou waren ook niet onmiddellijk bereikbaar.

Geen details over bewijs

Het inlichtingenoverzicht suggereert dat de uitvoerders van de aanvallen zich verzetten tegen de Russische president Vladimir Poetin “maar specificeert niet de leden van de groep, of wie de operatie leidde of betaalde,” schreef de Times.

“Amerikaanse functionarissen weigerden de aard van de inlichtingen bekend te maken, hoe ze werden verkregen of details over de kracht van het bewijs dat ze bevatten. Ze hebben gezegd dat er geen harde conclusies aan verbonden zijn.”

“Ambtenaren die de informatie hebben bestudeerd, zeiden dat ze dachten dat de saboteurs waarschijnlijk Oekraïense of Russische staatsburgers waren, of een combinatie van die twee. Amerikaanse functionarissen zeiden dat er geen Amerikaanse of Britse onderdanen bij betrokken waren,” aldus het Times-rapport.

Onafhankelijk onderzoek

Rusland heeft vorige maand de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen om een onafhankelijk onderzoek in te stellen.

In het jaar na de invasie heeft Europa zijn energie-import uit Rusland drastisch verminderd. Moskou heeft deze week alle belanghebbenden bij Nord Stream opgeroepen om over zijn lot te beslissen nadat drie van de vier pijpleidingen bij de aanvallen werden vernietigd.

Het Duitse energiebedrijf E.ON, een van de aandeelhouders van de Nord Stream-pijpleiding, weigerde commentaar te geven.