Buitenland

‘Zelensky absoluut niet betrokken bij sabotage Nord Stream-pijpleiding’

07-03-2023 19:28

gas nordstream rusland eu europa
Shutterstock.

KIEV, 7 maart (Reuters) – Een assistent van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy zei dinsdag dat Kiev “absoluut niet betrokken” was bij de aanvallen van vorig jaar op de Nord Stream-pijpleidingen en geen informatie heeft over wat er is gebeurd.

Een rapport van de New York Times van dinsdag citeerde Amerikaanse functionarissen die suggereerden dat een pro-Oekraïense groep verantwoordelijk was voor de ontploffingen in september 2022, zeven maanden na de Russische invasie van Oekraïne.

“Zonder twijfel is Oekraïne absoluut niet betrokken bij de excessen op de pijpleidingen,” zei Mykhailo Podolyak in een verklaring aan Reuters. “Het slaat nergens op.”

Toenemende strategische risico’s

Hij voegde eraan toe dat Oekraïne geen informatie heeft over wie er precies bij betrokken was, maar speculeerde dat wat hij noemde de Russische inspanningen om de regio te destabiliseren er misschien debet aan waren.

“Vanaf de eerste dag van de aanleg van de pijpleidingen op de bodem van de Oostzee heeft Oekraïne herhaaldelijk de aandacht van zijn westerse partners gevestigd op de sterk toenemende strategische risico’s voor de veiligheid van Europa die de uitvoering van dit project met zich meebrengt”, aldus Podolyak.