Buitenland

VS Huis van Afgevaardigden stemt unaniem voor vrijgeven info oorsprong Covid-19

10-03-2023 18:46

Covid-19
Covid-19. Shutterstock.

WASHINGTON (AP) – Het Huis van Afgevaardigden stemde vrijdag unaniem voor het vrijgeven van Amerikaanse informatie over de oorsprong van COVID-19, een grote blijk van bipartisan steun rond de derde verjaardag van het begin van de dodelijke pandemie.

De 419-0 stemming was de definitieve goedkeuring van het wetsvoorstel, waardoor het naar het bureau van president Joe Biden wordt gestuurd voor ondertekening.

Het debat was kort en bondig: Amerikanen hebben vragen over hoe het dodelijke virus is ontstaan en wat kan worden gedaan om toekomstige uitbraken te voorkomen.

“Het Amerikaanse publiek verdient antwoorden op elk aspect van de COVID-19 pandemie,” zei Republikeinen afgevaardigde Michael Turner (Ohio), de voorzitter van de House Intelligence Committee.

Dat omvat, zei hij, “hoe dit virus is ontstaan en, specifiek, of het een natuurlijke gebeurtenis was of het resultaat van een laboratoriumgerelateerde gebeurtenis“.

Wuhan Institute of Virology

Het bevel tot openbaar maken richtte zich op inlichtingen met betrekking tot China’s Wuhan Institute of Virology, onder verwijzing naar “mogelijke verbanden” tussen het onderzoek dat daar werd gedaan en de uitbraak van COVID-19, die de Wereldgezondheidsorganisatie op 11 maart 2020 tot pandemie verklaarde.

Amerikaanse inlichtingendiensten zijn verdeeld over de vraag of een laboratoriumlek of een spillover van dieren de waarschijnlijke bron van het dodelijke virus is.

Deskundigen zeggen dat de ware oorsprong van de coronaviruspandemie, die al meer dan 1 miljoen Amerikanen heeft gedood, misschien pas over vele jaren bekend wordt – als het al ooit gebeurt.

“Transparantie is een hoeksteen van onze democratie”, zei afgevaardigde Jim Himes uit Connecticut, de hoogste Democraat in de Intelligence Committee, tijdens het debat.

Binnen 90 dagen

De aandacht voor de oorsprong van het virus, onder leiding van de Republikeinen, komt nadat het Huis eerder in de week een selecte commissie heeft opgericht met een hoorzitting over theorieën over het ontstaan van de pandemie.
Het is een zeldzaam moment van tweepartijdigheid, ondanks de vaak verhitte retoriek over de oorsprong van het coronavirus en de vragen over de reactie op het virus door Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen, waaronder de voormalige gezondheidsadviseur Anthony Fauci.

De wetgeving van Republikeinse senator Josh Hawley (Missouri) was al goedgekeurd door de Senaat.

Als de maatregel wordt ondertekend, moet binnen 90 dagen alle informatie over mogelijke verbanden tussen het Wuhan Instituut voor Virologie en de oorsprong van het Coronavirus worden vrijgegeven.

Dit omvat informatie over onderzoek en andere activiteiten in het laboratorium en of er onderzoekers ziek zijn geworden.