Binnenland

Kinderspeelparadijs verbiedt bezoekers te bidden, ‘discriminatie’ aldus grondrechtenjurist

13-03-2023 21:31

Bidden
Shutterstock.

Een verbod op ‘bidden’ bij kinderspeelparadijs De Ballebak heeft de woede gewekt van de jongerenafdeling van de ChristenUnie. Volgens Nathánaël Post, secretaris van de ChristenUnie-jongeren, is het bidverbod “verdrietig”. Hij laat op Twitter weten dat het “een stuitende regel is” want “het inperken van vrijheid van godsdienst is een zeer kwalijke zaak”.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Het bidverbod bij De Ballebak is onderdeel van 30 huisregels. De meeste van deze regels liggen voor de hand, maar  huisregel nummer 18 ‘Iedereen is welkom, maar bidden in De Ballebak is niet toegestaan’ springt in het oog. Vooral ook omdat de huisregels zijn opgesteld “om bezoekers veilig en verantwoord te laten spelen”. Het is onduidelijk wat er precies ‘onveilig en onverantwoord’ is aan bidden.

Doorstroming in gangpaden

Het christelijke Reformatorisch Dagblad (RD) haalde verhaal bij De Ballebak. Volgens het kinderspeelbedrijf, dat fillialen heeft in Rotterdam en Briele, is bidden ‘alleen verboden in de gangpaden’. Bidden aan tafel, bijvoorbeeld bij de lunch, of in de ballenbak zelf, is dus gewoon toegestaan.

De woordvoerder van het bedrijf laat verder aan het RD weten dat het verbod er vooral voor moet zorgen dat ‘de doorstroming in de gangpaden niet wordt belemmerd’.

Of dit al eens is voorgekomen wil de woordvoerder niet zeggen en bij de vraag van het RD of het misschien gaat om moslims op gebedsmatjes die in de gangpaden bidden, wordt de telefoon op de hoorn gegooid.

Pikant detail: een andere huisregel (nummer 25) is het verbod om ‘elke vorm van gezichtsbedekking te dragen’.

Discriminatieverbod

Een door het RD geraadpleegde jurist met expertise grondrechten laat desgevraagd weten dat er “sprake is van ongerechtvaardigde discriminatie”. “Dit gaat veel te ver, qua ongenuanceerdheid en reikwijdte is dit zonder precedent”, aldus de jurist.

Volgens de jurist is dit in strijd met het discriminatieverbod: “Je kan niet zomaar alle vormen van gebed verbieden”.

Overigens zou in één van de Rotterdamse De Ballenbak-filialen ondanks het bidverbod nog steeds worden gebeden en “bezoekers zouden daar aanstoot aan nemen”.

 

De huisregels van De Ballebak, met het bidverbod op nummer 18:

Dit artikel is aangepast om 23:05 uur.


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Kerkgangers Loon op Zand bidden om vaccin tegen corona, dus dat vaccin zal er straks wel zijn

SGP wil bij wet regelen dat kinderen niet verplicht hoeven buigen in de moskee

Bidden is de reinste vorm van zelfbedrog

Extra bidden in de moskee wegens zonsverduistering

Gebed tot Chávez wekt toorn kerk

Cartoon: Bidden

Met de ChristenUnie bidden voor het Koningspaar

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO Podcast 442 met Roderick de Bie en Bert van Kooten

Lees verder

TPO Podcast 440 met Wopke Veelo en Bert Hoekstra

Lees verder