Buitenland

Russische Su-27 raakt Amerikaanse Reaper drone, drone crasht, in internationaal luchtruim

14-03-2023 19:02

Reaper Drone
Een Reaper drone. Michael Fitzsimmons / Shutterstock.com

WASHINGTON, 14 maart (Reuters) – Een Russisch Su-27 gevechtsvliegtuig heeft dinsdag de propeller van een Amerikaanse militaire MQ-9 Reaper surveillance drone geraakt, waardoor deze neerstortte in de Zwarte Zee, in het eerste incident van deze aard sinds de Russische invasie van Oekraïne meer dan een jaar geleden.

De Supreme Allied Commander Europe van de NAVO, generaal Christopher Cavoli van het Amerikaanse leger, informeerde de NAVO-bondgenoten over het incident, dat scherp werd veroordeeld door het Witte Huis en het Pentagon – dat waarschuwde voor het risico van escalatie.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

SU-27 Flanker

SU-27 Flanker. vaalaa / Shutterstock.com.

 

Twee Russische Su-27 jets voerden wat het Amerikaanse leger omschreef als een roekeloze onderschepping van de Amerikaanse spionagedrone uit, voordat een van hen er om 7:03 uur (0603 GMT) tegenaan botste.

Internationaal luchtruim

Verschillende keren voor de botsing dumpten de Russische gevechtsvliegtuigen brandstof op de MQ-9 – mogelijk om deze te verblinden of te beschadigen – en vlogen voor de onbemande drone in onveilige manoeuvres, aldus het Amerikaanse leger.

“Ons MQ-9 vliegtuig voerde routineoperaties uit in het internationale luchtruim toen het werd onderschept en geraakt door een Russisch vliegtuig, met als gevolg een crash en volledig verlies van de MQ-9,” zei generaal James Hecker van de Amerikaanse luchtmacht, die toezicht houdt op de Amerikaanse luchtmacht in de regio, in een verklaring.

“In feite heeft deze onveilige en onprofessionele daad van de Russen bijna de crash van beide vliegtuigen veroorzaakt.”

Er was geen onmiddellijk commentaar van Moskou.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

MQ 9 Reaper Drone

MQ 9 Reaper. Kit Leong / Shutterstock.com.

 

Patroon van gevaarlijk gedrag

Volgens het Amerikaanse leger volgde het incident een patroon van gevaarlijk gedrag van Russische piloten die in de buurt van vliegtuigen van de VS en haar bondgenoten vlogen, ook boven de Zwarte Zee. De Zwarte Zee ligt tussen Europa en Azië en wordt begrensd door onder andere Rusland en Oekraïne.

Het Witte Huis zei echter dat het neerhalen van de drone uniek was en rechtstreeks met Moskou zou worden besproken.

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal rechtstreeks met zijn Russische tegenhangers spreken en onze bezorgdheid uiten over deze onveilige en onprofessionele onderschepping”, aldus de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, John Kirby.

“We vliegen nu al een jaar consequent over dat luchtruim en dat zullen we blijven doen. We hoeven niet in te checken bij de Russen voordat we in het internationale luchtruim vliegen. Dat is niet nodig en dat doen we ook niet,” voegde Kirby eraan toe.