Buitenland

Vladimir Poetin: sabotage Nord Stream-pijpleiding ‘op staatsniveau uitgevoerd’

14-03-2023 19:14

Putin
Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP.

14 maart (Reuters) – De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag gezegd dat de explosies van vorig jaar op de Nord Stream-gaspijpleidingen op “staatsniveau” zijn uitgevoerd, waarbij hij het idee dat een autonome pro-Oekraïense groep verantwoordelijk was, afdeed als “complete onzin”.

De Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen die Rusland en Duitsland onder de Oostzee verbinden, werden afgelopen september getroffen door een reeks onverklaarbare explosies, in wat Moskou een daad van “internationaal terrorisme” heeft genoemd.

Denemarken, Duitsland en Zweden hebben hun eigen onderzoek naar de explosies uitgevoerd, maar Moskou zegt niet op de hoogte te zijn gehouden van het onderzoek.

“We hebben de Deense autoriteiten gevraagd om samen te werken of om een internationale groep van deskundigen en specialisten te vormen”, zei Poetin in een interview met de staatszender Rossiya-1. “Het antwoord was, zoals ik al zei, vaag. Simpel gezegd, geen antwoord. Ze zeiden dat we moesten wachten.”

‘Complete onzin’

In reactie op een rapport waarin werd gesuggereerd dat een pro-Oekraïense partij de pijpleidingen had aangevallen, zei Poetin dat dit “complete onzin” was.

“Men moet altijd op zoek gaan naar degenen die geïnteresseerd zijn. En wie is geïnteresseerd? In theorie natuurlijk de Verenigde Staten“, aldus Poetin.

“Een explosie van dit soort, van deze kracht, op deze diepte kan alleen worden uitgevoerd door specialisten, en ondersteund door de volledige macht van de staat, die over bepaalde technologieën beschikt,” zei Poetin.

Antenne-achtig object

De Verenigde Staten ontkennen met klem elke betrokkenheid bij de ontploffingen in Nord Stream. Het Witte Huis deed in februari een blogpost van een Amerikaanse onderzoeksjournalist, waarin werd beweerd dat Washington achter de explosies zat, af als “volstrekt onjuist en complete fictie”.

Los daarvan zei Poetin dat een door het Russische energiebedrijf Gazprom gehuurd schip een antenne-achtig object had gevonden op ongeveer 30 km van de explosieplaatsen.

“Deskundigen geloven dat dit een antenne zou kunnen zijn om een signaal te ontvangen om een explosief tot ontploffing te brengen,” zei Poetin.

Uit een dinsdag door Reuters geziene brief blijkt dat Denemarken onderzoekt of een “object” dat dicht bij de enige nog intacte Nord Stream-gaspijpleiding onder de Oostzee is gevonden, veiligheids- of milieurisico’s oplevert.

Het was niet duidelijk op welk object Denemarken doelde.

“Gezien de locatie van het object beoordelen de relevante autoriteiten momenteel de veiligheids- en milieuoverwegingen”, schreef het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken in de brief aan het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken via zijn ambassade in Kopenhagen.

Op dinsdag zei het ministerie in een antwoord per e-mail op een vraag van Reuters dat de beoordeling van de relevante autoriteiten concludeerde dat het object “geen onmiddellijke bedreiging voor de veiligheid vormt en dat er geen onmiddellijke bedreiging is voor het zeeverkeer of mensen in het gebied”.

Aanpassingen: laatste 7 alinea’s toegevoegd om 19:53 uur.