Buitenland

Russische Su-27 onderschept Amerikaanse Reaper drone, videobeelden

16-03-2023 11:25

Su-27, Reaper Drone
Still: Twitter.

WASHINGTON, 16 maart (Reuters) – In een zeldzame beweging heeft het Pentagon donderdag een gedeclassificeerde video vrijgegeven die laat zien hoe Rusland een Amerikaanse militaire surveillancedrone onderschepte die twee dagen geleden boven de Zwarte Zee werd neergehaald.

Het was het eerste directe Amerikaans-Russische incident sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, waardoor de toch al gespannen betrekkingen tussen Washington en Moskou nog verder verslechterden.

In de video komt een Russisch Su-27 gevechtsvliegtuig heel dicht bij de Amerikaanse MQ-9 drone en dumpt er brandstof bij, in wat volgens Amerikaanse functionarissen een duidelijke poging was om het Amerikaanse toestel te beschadigen terwijl het over de Zwarte Zee vloog.

Beschadigde propeller

Het toont ook het verlies van de videofeed na een andere dichte Russische manoeuvre, die volgens het Pentagon het gevolg was van de botsing van de Russische jet met de drone. Het eindigt met beelden van de beschadigde propeller van de drone, die volgens het Pentagon het gevolg was van de botsing, waardoor het toestel niet meer te gebruiken was.

De video, die ongeveer 40 seconden lang is, is door het Amerikaanse leger voor de lengte bewerkt, maar toont de gebeurtenissen in een opeenvolgende volgorde, zei het Pentagon.

Rusland ontkent

Rusland heeft Amerikaanse beschuldigingen dat zijn straaljagers roekeloos handelden bij het incident van dinsdag boven de Zwarte Zee ontkend, en in plaats daarvan “scherp manoeuvreren” door de drone de schuld gegeven van de crash, en beweerd dat zijn straaljager geen contact maakte.

Het incident boven internationale wateren herinnerde aan het risico van een directe confrontatie tussen de Verenigde Staten en Rusland over Oekraïne, dat Moskou meer dan een jaar geleden is binnengevallen en dat westerse bondgenoten hebben gesteund met inlichtingen en wapens.

‘Opzettelijke actie’

De vrijgave van de video volgde op afzonderlijke gesprekken op woensdag tussen de hoogste Amerikaanse generaal, Mark Milley, en zijn Russische tegenhanger, chef van de generale staf Valery Gerasimov, evenals tussen de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin en zijn Russische tegenhanger, Sergei Shoigu.

In opmerkingen aan verslaggevers op woensdag zei Milley dat het duidelijk was dat het onderscheppen en lastigvallen van de drone door Russische opzettelijk was, maar het was onduidelijk of de Russische piloten de bedoeling hadden om hun vliegtuig tegen de drone aan te knallen – een zet die ook het Russische vliegtuig in gevaar zou kunnen brengen.

 

 


 
Aanpassingen: oorspronkelijke artikel vervangen voor uitgebreider artikel, 12:15 uur.