Politiek

Minister Hanke Bruins Slot (CDA): ‘We mogen niet doof zijn voor signaal van kiezers’

27-03-2023 17:20

Hanke Bruins Slot
Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken (CDA). Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman.

Door Bert Brussen, TPO – De minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) heeft maandag gereageerd op de recente Provinciale Statenverkiezing waarbij de BBB een enorme winst boekte. Volgens minister Bruins Slot is de winst van de BBB “een signaal uit de samenleving waarvoor we niet doof mogen zijn. Veel mensen vinden dat de overheid onvoldoende naar hen luistert en twijfelen aan haar vermogen om de grote uitdagingen van onze tijd aan te pakken.”

Bruins Slot kreeg maandag in Veenhuizen een rapport uitgereikt met daarin onderzoeksconclusies van de Raad voor Leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volkskgezondheid en de Raad voor het Openbaar Bestuur.

Dienstbaarheid en rechtvaardigheid

Die conclusies zijn duidelijk: volgens de adviesraden heeft de overheid te weinig aandacht voor regio’s met problemen, voelen inwoners zich niet gehoord, hebben ze het gevoel dat de overheid er niet voor hen is en vrezen ze dat de overheid alleen geld steekt in grote steden.

De minister zegt dat inmiddels 900 miljoen euro is geïnvesteerd in de leefbaarheid van regio’s en dat Nederland in een “overgangsperiode zit naar een manier van werken waarin dienstbaarheid en rechtvaardigheid leidend zijn. De overheid heeft zich te lang gericht op efficiëntie en doelmatigheid terwijl die juist dienstbaar en dichtbij hoort te zijn.”