Buitenland

‘Afghaanse vluchteling’ steekt twee mensen dood in islamitisch centrum Lissabon

28-03-2023 15:54

Lissabon
Politieagenten staan bij de ingang van een Ismaili moslimcentrum in Lissabon, Portugal, dinsdag 28 maart 2023. De Portugese politie heeft een man doodgeschoten die ervan wordt verdacht twee mensen te hebben doodgestoken in een Ismaili moslimcentrum in Lissabon. De autoriteiten zeiden dat de politie dinsdagochtend laat naar het centrum werd geroepen waar ze een verdachte aantroffen die gewapend was met een groot mes. (AP Photo/Armando Franca)

LISSABON, 28 maart (Reuters) – Bij een mesaanval op het islamitische Ismaili-centrum in Lissabon zijn dinsdag ten minste twee mensen gedood en één gewond geraakt, aldus de Portugese politie en een leider van de moslimgemeenschap.

Agenten schoten de aanvaller neer nadat hij weigerde zijn wapen neer te leggen en hen benaderde met een groot mes. Hij werd gearresteerd en naar het ziekenhuis gebracht. De politie zei dat de aanval even voor 11 uur plaatsvond.

Ismaili’s vormen een minderheid binnen de sjiitische islam waarvan de leden zijn aangevallen door extremistische groeperingen in landen als Pakistan.

Premier Antonio Costa vertelde verslaggevers dat alles erop wees dat het om een geïsoleerde daad ging, en dat het voorbarig was om enige interpretatie over de misdaad te geven.

‘Afghaanse vluchteling’

De twee slachtoffers waren Portugezen die in het centrum werkten, aldus Nazim Ahmed, leider van de Ismaili-gemeenschap in Portugal. Hij zei ook dat de aanvaller een Afghaanse vluchteling was.

De politie heeft de nationaliteiten niet onmiddellijk bevestigd, maar de krant Observador zei dat de vader van drie vaak het centrum had bezocht om Portugees te studeren en voedseldonaties op te halen. Lokale media zeiden ook dat de vrouwen in het ondersteuningsprogramma voor vluchtelingen van het centrum werkten.

Ismaili Imamat

Ismaili-geestelijk leider Prins Karim Aga Khan, die beweert een directe afstammeling te zijn van de Profeet Mohammed, opende het centrum in Lissabon in 1998, compleet met gebedsruimten, klaslokalen, vergaderzalen en tentoonstellingsruimten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Armando Franca

 

In 2015 vestigde hij het wereldwijde hoofdkwartier van het Ismailisme in Lissabon op grond van een overeenkomst met de Portugese regering, en in 2018 maakte hij het Henrique Mendonca Paleis, ook in Lissabon, tot zetel van de Ismaili Imamat.

De Aga Khan Foundation reageerde niet toen ze werd gebeld voor commentaar.

Mozambique

Een aantal mensen stond buiten het centrum in Lissabon te midden van een zware gewapende politieaanwezigheid en werd later het gebouw binnengebracht. Politieagenten in witte hazmatpakken werden gezien bij het binnengaan van het gebouw.

De Ismaili-gemeenschap in Portugal is een van de grootste op het Europese vasteland en telt duizenden mensen, waaronder velen die Mozambique tijdens de burgeroorlog zijn ontvlucht.