Buitenland

Bodycamvideo van agenten bij school shooting Nashville vrijgegeven

28-03-2023 17:02

Nashville
Still: Twitter.

NASHVILLE, Tennessee, 28 maart (Reuters) – Op een dinsdag vrijgegeven video is te zien hoe politieagenten in Nashville meerdere kogels afvuren op de vermoedelijke aanvaller van de schietpartij op de school van maandag, enkele minuten nadat ze met geweren de christelijke privéschool zijn binnengestormd en een kamergewijze doorzoeking hebben uitgevoerd.

De zes minuten durende beelden, afkomstig van de body-worn camera’s van twee van de reagerende agenten, laten zien hoe de politie het ene na het andere klaslokaal op de eerste verdieping doorzoekt voordat ze de trap opgaan naar de tweede verdieping.

Er zijn schoten te horen enkele seconden voordat de verdachte in beeld komt en op de grond valt nadat hij kennelijk is neergeschoten. Een agent vuurt nog meer schoten af op de aanvaller, die op de grond lijkt te bewegen terwijl een andere agent herhaaldelijk roept: “Blijf met je handen van het wapen af!”.

 

Artikel gaat verder na video.

 

De Metropolitan Nashville Police Department kreeg om 10:13 uur telefoontjes over een schutter, vertelde politiewoordvoerder Don Aaron aan verslaggevers. De verdachte werd om 10:27 uur dood verklaard.

“De reactie van de politie was snel,” zei Aaron.

Manifest

Onderzoekers onderzochten een ‘manifest’ geschreven door de 28-jarige voormalige student aan de Covenant School, in de hoop erachter te komen wat de motivatie was voor de laatste Amerikaanse massale schietpartij.

De politie heeft de aanvaller geïdentificeerd als Audrey Elizabeth Hale.

“In Nashville is dit onze ergste dag, maar het had erger kunnen zijn zonder deze geweldige reactie. We zijn daar erg dankbaar voor,” zei burgemeester John Cooper van Nashville dinsdag in een interview op CNN, waarbij hij opmerkte dat de aanval “duidelijk gepland” was door de aanvaller, gebaseerd op het manifest dat de autoriteiten vonden.

De autoriteiten gaven niet meteen een motief voor de moorden.

90ste school shooting dit jaar

Het geweld van maandag was de 90ste schietpartij op scholen – gedefinieerd als elk incident waarbij een wapen wordt afgevuurd op een schoolterrein – in de Verenigde Staten dit jaar, volgens de K-12 School Shooting Database, een website opgericht door onderzoeker David Riedman. Vorig jaar waren er 303 van dergelijke incidenten, het hoogste van alle jaren in de database, die teruggaat tot 1970.

Tijdens een eerdere persbriefing zei John Drake, hoofd van de politie van Nashville, dat Hale zichzelf identificeerde als transgender, hoewel Drake geen verdere duidelijkheid verschafte. Drake en andere functionarissen verwezen herhaaldelijk naar de verdachte met vrouwelijke voornaamwoorden. Hale gebruikte mannelijke voornaamwoorden op een LinkedIn-pagina die recente banen vermeldde in grafisch ontwerp en boodschappen bezorgen.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Onder de verschillende bewijsstukken die door de politie en FBI-agenten die een onderzoek uitvoeren, worden onderzocht, zijn enkele geschriften van de aanvaller, waaronder het manifest en een gedetailleerde, met de hand getekende kaart van de school waarop verschillende toegangspunten staan, zei Drake.

Drake vertelde NBC dat het manifest “aangeeft dat er op meerdere locaties zou worden geschoten en dat de school er één van was.” Hij zei dat de Covenant School was uitgekozen om aan te vallen, maar dat de individuele slachtoffers willekeurig waren gekozen.

Onderzoekers geloven dat Hale “enige wrok koesterde omdat hij als kind naar die school moest”, zei hij zonder uit te weiden.

Maatregelen Biden

Woordvoerster Karine Jean-Pierre van het Witte Huis merkte dinsdag op dat president Joe Biden al meerdere wapengerelateerde maatregelen heeft genomen via een uitvoeringsbesluit, maar dat er meer moet worden gedaan door wetgevers om uitgebreide wapenveiligheidswetten aan te nemen, waaronder een hernieuwd verbod op aanvalswapens.

“We hebben Republikeinen in het Congres nodig om wat moed te tonen,” vertelde ze MSNBC in een interview. “Genoeg, genoeg, genoeg.”

Uren na de schietpartij drong Biden er bij de wetgevers op aan om strengere wapenwetgeving aan te nemen.

“Ze moeten handelen. De tijd is nu,” zei Jean-Pierre dinsdag.

Hale, gewapend met twee aanvalswapens, waaronder een geweer, en een 9 millimeter pistool, kwam de school binnen door door het raam van een zijdeur te schieten, zeiden de autoriteiten.

Trainingsprogramma voor actieve schutters

Op videobeelden die de politie online heeft gezet, is te zien hoe de verdachte, die een camouflagebroek en een zwart vest droeg over een wit T-shirt met een rode baseballpet achterop, door de ruit van een buitendeur schiet nadat hij in een auto naar het gebouw is gereden. Op de beelden is te zien hoe de aanvaller door een gang loopt terwijl de alarmlichten knipperen.

De drie gedode schoolkinderen, allen 9 jaar oud, werden geïdentificeerd als Evelyn Dieckhaus, Hallie Scruggs en William Kinney. Ook doodgeschoten werden Mike Hill, 61, een schoolbewaarder; Cynthia Peak, 61, een invalleerkracht; en Katherine Koonce, 60, op de website van Covenant vermeld als “hoofd van de school”.

De Covenant School, opgericht in 2001, is een dienst van de Covenant Presbyterian Church in de wijk Green Hills in de hoofdstad van de staat Tennessee, met ongeveer 200 leerlingen, volgens de website van de school. De school bedient kleuters tot en met zesde klassers en hield in 2022 een trainingsprogramma voor actieve schutters, meldde het lokale televisiestation WTVF-TV.


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Nepal, Yeti Airlines, Crash, Video

Horrorvideo vanuit gecrasht vliegtuig Nepal bevestigd als authentiek, Yeti Airlines vlucht YT691

Autoriteiten onderzoeken of verdachte van aanslag bij AT&T-gebouw in Nashville bang was voor 5G

Het grote David Starkey-videotopic voordat al zijn werk wordt geruimd

Gevangenisstraf voor rechtsextremist die beelden Christchurch-aanslag verspreidde

Vijf kinderen (12 tot 16 jaar) schieten man dood in Nashville

Hoe neomarxistische homofobie doorwerkt in hedendaags debat over homo-emancipatie en gendertheorie

Seksuele diversiteit verdraagt zich moeizaam met nagestreefde doel van culturele diversiteit

Zo reageerden Nashville-verklaring ophefmakers afgelopen jaren op homohaat binnen islam

Roomblanke naakte schutter die bloedbad aanrichtte in restaurant Nashville opgepakt

Roomblanke naakte schutter opent vuur in restaurant Nashville en vlucht

Video: anti-democratisch door PvdA/SP/GroenLinks opgehitst links tuig valt bejaard FvD-lid aan

Video – Annabel Nanninga vindt het zielig voor de joden dat de politie op is

Video – Floris van den Berg wil met Joris Luyendijk praten

Video – Racistische mishandeling jongeman door Trump-haters gefilmd: ‘fuck white people’

VIDEO – Floris van den Berg vlogt over hoofddoeken en atheïsme

Samen eten met moslims als troost na verkiezing Trump

VIDEO – Esther van Fenema en Sid Lukkassen: kosmopolitisme als nieuwe politieke as

VIDEO – Annabel Nanninga bedankt Amayzine en May-Britt Mobach voor meisjesdingen

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO Podcast 458 met Woke Veelo en Broervankoos Brussen

Lees verder

TPO Podcast 456 met Statushouder Veelo en Genderneutraal Brussen

Lees verder