Buitenland

Iran: ‘Hoofddoek niet dragen staat gelijk aan vijandschap met onze waarden’

01-04-2023 13:17

Ayatollah Ali Khamenei
Ayatollah Ali Khamenei, 20 maart 2023. (Kantoor van de Iraanse Opperste Leider via AP)

1 april (Reuters) – Geconfronteerd met een toenemend aantal vrouwen dat de verplichte kledingvoorschriften overtreedt, heeft het hoofd van de rechterlijke macht van Iran gedreigd vrouwen die zonder hoofddoek of te weinig verhullende kleidng in het openbaar verschijnen “zonder pardon” te vervolgen, meldden Iraanse media zaterdag.

De waarschuwing van Gholamhossein Mohseni Ejei volgt op een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken van donderdag, waarin de verplichte hijab-wet van de regering wordt versterkt.

“Onthullen staat gelijk aan vijandschap met onze waarden,” zei Ejei volgens verschillende nieuwssites. Degenen “die dergelijke afwijkende handelingen verrichten, zullen worden gestraft” en “zonder genade worden vervolgd”, zei hij, zonder te zeggen wat de straf inhoudt.

Ejei, de Iraanse opperrechter, zei dat wetshandhavers “verplicht zijn duidelijke misdrijven en elke vorm van abnormaliteit die tegen de religieuze wet ingaat en zich in het openbaar voordoet, voor te leggen aan de gerechtelijke autoriteiten”.

Steeds meer vrouwen zonder hijab

Sinds de dood van een 22-jarige Koerdische vrouw die in september vorig jaar door de zedenpolitie in hechtenis werd genomen, hebben steeds meer Iraanse vrouwen hun sluier afgeworpen. Mahsa Amini was gearresteerd omdat zij de hijab-regel zou hebben overtreden.

Regeringstroepen hebben met geweld een einde gemaakt aan een maandenlange landelijke opstand die door haar dood was ontketend.

Toch worden vrouwen, met het risico gearresteerd te worden omdat ze de verplichte kledingvoorschriften overtreden, op grote schaal zonder hijab gezien in winkelcentra, restaurants, winkels en straten in het hele land. De sociale media zijn overspoeld met video’s van ontklede vrouwen die zich verzetten tegen de zedelijkheidspolitie.

‘Beschavingsfundament’

Volgens de Iraanse sharia, de wetgeving binnen islam die werd opgelegd na de revolutie van 1979, zijn vrouwen verplicht hun haar te bedekken en lange, loszittende kleding te dragen om hun figuur te verhullen. Overtreders worden publiekelijk berispt, beboet of gearresteerd.

De sluier werd omschreven als “een van de beschavingsfundamenten van de Iraanse natie” en “een van de praktische beginselen van de Islamitische Republiek”. In de verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken van donderdag werd gezegd dat er geen sprake zou zijn van “terugtrekking of tolerantie” in deze kwestie.

Het drong er bij de gewone burgers op aan om de confrontatie met ongeklede vrouwen aan te gaan. Dergelijke richtlijnen hebben in de afgelopen decennia hardliners aangemoedigd om ongestraft vrouwen aan te vallen.