Partnerbijdrage

Je auto zakelijk en privé gebruiken? Let dan hierop!

03-04-2023 10:41

Als je een auto hebt en deze zowel zakelijk als privé gebruikt, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten om problemen met de belastingdienst te voorkomen. Hieronder vind je enkele tips om ervoor te zorgen dat je de regels correct volgt en eventuele problemen kunt voorkomen. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je straks een enorme naheffing krijgt, waardoor je uiteindelijk nog veel duurder uit bent, dan wat je aanvankelijk had gehoopt en ook gedacht.

Houd een rittenadministratie bij

Als je een auto zowel zakelijk als privé gebruikt, moet je een rittenadministratie bijhouden. Hierin vermeld je alle gereden kilometers, de reden van de rit (zakelijk of privé) en het adres van de bestemming. Dit is nodig om te kunnen bepalen welk deel van de autokosten zakelijk is en welk deel privé. Het is overigens ook mogelijk om dit middels een blackbox te doen. Deze registreert namelijk alle kilometers die je maakt, zodat je direct overzichtelijk hebt waar en wanneer je hoever hebt gereden. Let wel dat het bijhouden van een administratie voor de gereden kilometers alleen van toepassing is op het moment dat je geen bijtelling betaald, mits je werkgever hier natuurlijk anders over denkt, maar voor de belastingdienst hoeft dit niet.

Bereken de bijtelling

Als je de auto ook privé gebruikt, moet je bijtelling betalen. Dit is een bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld en waarover je belasting moet betalen. Het bedrag van de bijtelling is afhankelijk van het type auto en het aantal privékilometers dat je rijdt. Het is belangrijk om dit goed te berekenen om te voorkomen dat je achteraf een naheffing krijgt van de belastingdienst. Het voordeel is wel dat de bijtelling als bruto wordt berekend en je daardoor je na aftrek van wat belastingvoordelen, vaak ook nog een deel terugkrijgt, waardoor het per saldo een stukje lager uitvalt.

Maak afspraken met je werkgever

Als je de auto zowel zakelijk als privé gebruikt en je werkgever betaalt de autokosten, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de vergoeding van de privékilometers. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je werkgever een vergoeding geeft per privékilometer of dat je zelf een deel van de autokosten moet betalen.

Houd rekening met de verzekering

Als je de auto zowel zakelijk als privé gebruikt, moet je dit melden bij je autoverzekeraar. Het kan zijn dat de premie van de zakelijke autoverzekering hierdoor omhoog gaat, omdat de auto meer risico loopt. Controleer dit goed en vraag eventueel advies aan je verzekeraar. Je wilt natuurlijk niet dat je straks betrokken raakt bij een ongeluk, een claim indient en vervolgens te horen krijgt dat je voor dergelijke zakelijke ritten een aanvullende verzekering had moeten afsluiten.

Houd rekening met de btw

Als je de auto zowel zakelijk als privé gebruikt, kun je de btw op de autokosten deels terugvorderen bij de belastingdienst.Dit geldt voor zowel je autoverzekering afgesloten via Alpina.nl, als de BTW over brandstof of het laden van je auto. Het is belangrijk om dit goed bij te houden in je boekhouding en de btw-aangifte correct in te vullen.