Partnerbijdrage

Je auto zakelijk en privé gebruiken? Let dan hierop!

03-04-2023 10:41

Als je een auto hebt en deze zowel zakelijk als privé gebruikt, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten om problemen met de belastingdienst te voorkomen. Hieronder vind je enkele tips om ervoor te zorgen dat je de regels correct volgt en eventuele problemen kunt voorkomen. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je straks een enorme naheffing krijgt, waardoor je uiteindelijk nog veel duurder uit bent, dan wat je aanvankelijk had gehoopt en ook gedacht.

Houd een rittenadministratie bij

Als je een auto zowel zakelijk als privé gebruikt, moet je een rittenadministratie bijhouden. Hierin vermeld je alle gereden kilometers, de reden van de rit (zakelijk of privé) en het adres van de bestemming. Dit is nodig om te kunnen bepalen welk deel van de autokosten zakelijk is en welk deel privé. Het is overigens ook mogelijk om dit middels een blackbox te doen. Deze registreert namelijk alle kilometers die je maakt, zodat je direct overzichtelijk hebt waar en wanneer je hoever hebt gereden. Let wel dat het bijhouden van een administratie voor de gereden kilometers alleen van toepassing is op het moment dat je geen bijtelling betaald, mits je werkgever hier natuurlijk anders over denkt, maar voor de belastingdienst hoeft dit niet.

Bereken de bijtelling

Als je de auto ook privé gebruikt, moet je bijtelling betalen. Dit is een bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld en waarover je belasting moet betalen. Het bedrag van de bijtelling is afhankelijk van het type auto en het aantal privékilometers dat je rijdt. Het is belangrijk om dit goed te berekenen om te voorkomen dat je achteraf een naheffing krijgt van de belastingdienst. Het voordeel is wel dat de bijtelling als bruto wordt berekend en je daardoor je na aftrek van wat belastingvoordelen, vaak ook nog een deel terugkrijgt, waardoor het per saldo een stukje lager uitvalt.

Maak afspraken met je werkgever

Als je de auto zowel zakelijk als privé gebruikt en je werkgever betaalt de autokosten, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de vergoeding van de privékilometers. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je werkgever een vergoeding geeft per privékilometer of dat je zelf een deel van de autokosten moet betalen.

Houd rekening met de verzekering

Als je de auto zowel zakelijk als privé gebruikt, moet je dit melden bij je autoverzekeraar. Het kan zijn dat de premie van de zakelijke autoverzekering hierdoor omhoog gaat, omdat de auto meer risico loopt. Controleer dit goed en vraag eventueel advies aan je verzekeraar. Je wilt natuurlijk niet dat je straks betrokken raakt bij een ongeluk, een claim indient en vervolgens te horen krijgt dat je voor dergelijke zakelijke ritten een aanvullende verzekering had moeten afsluiten.

Houd rekening met de btw

Als je de auto zowel zakelijk als privé gebruikt, kun je de btw op de autokosten deels terugvorderen bij de belastingdienst.Dit geldt voor zowel je autoverzekering afgesloten via Alpina.nl, als de BTW over brandstof of het laden van je auto. Het is belangrijk om dit goed bij te houden in je boekhouding en de btw-aangifte correct in te vullen.


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Drone

Enorme Russische drone-aanval op Kiev, 52 drones neergehaald

The Kerala Story

Eindhovense bioscoop pleegt zelfcensuur na bedreigingen uit islamitische hoek

Kosovo

Rusland: spanningen in Kosovo schuld van EU en VS

Premier Mark Rutte, VVD

Premier Rutte: ‘Geen garantie dat in Ter Apel niemand buiten zal slapen’

Vaccin

Covid-19-vaccins werkten nóg beter dan gedacht, vooral bij bejaarden

F-16

Bloomberg: Nederland gaat F-16’s naar Oekraïne sturen

Eric van der Burg, VVD

Staatssecretaris (VVD) over misdragende asielzoekers Ter Apel: ‘Dat is tuig’

Maastricht

Burgemeester Maastricht (partijloos): ‘Asielaanpak kabinet gaat falen’

Vluchtelingen

Boot met 500 migranten verdwenen op Middellandse Zee

Lijn 73 Ter Apel

‘Groep Noord-Afrikaanse mannen’ uit Ter Apel sloopt touringcar, bedreigt chauffeur, op weg naar noodopvang

Brandende autobanden

Die Hälfte der Deutschen will eine langsamere Umsetzung der Klimapolitik

Brandende autobanden

Helft Duitsers wil langzamere uitvoering klimaatbeleid

Orka

Orka’s rammen zeilschip voor kust Zuid-Spanje

Migranten Frankrijk

Asielaanvragen in EU in jaar tijd met 41% gestegen

Eric van der Burg, VVD

CU-raadslid Assen: ‘Kritiek vanuit VVD op staatssecretaris Van der Burg is schandalig’

Op een veilige manier online gokken: deze 5 tips kunnen je daarbij helpen

UJ-22

Oekraïne ontkent elke betrokkenheid bij drone-aanslag Kremlin

Kremlin

VS: Oekraïne zit achter drone-aanval op Kremlin

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO Podcast 458 met Woke Veelo en Broervankoos Brussen

Lees verder

TPO Podcast 456 met Statushouder Veelo en Genderneutraal Brussen

Lees verder