Politiek Buitenland

De identiteitsoorlog in Italië onder Meloni

12-04-2023 13:02

Mark Rutte,Giorgia Meloni
AP Photo/Gregorio Borgia.

ROME, 12 april (Reuters) – Bijna zes maanden na haar aantreden heeft de regering van premier Giorgia Meloni wetsvoorstellen gemaakt die de nationale identiteit bevorderen, het traditionele gezin verdedigen, het culturele erfgoed beschermen en migranten tegenhouden.

Recente voorstellen omvatten een wetsvoorstel om de Italiaanse taal te beschermen en een verbod op in laboratoria gekweekt voedsel. De regering maakt het ook moeilijker voor ouders van hetzelfde geslacht om hun kinderen in te schrijven, een maatregel die door het Europees Parlement is veroordeeld.

Critici zeggen dat de overvloed aan wetgeving bedoeld is om te verhullen dat de coalitie moeite heeft om vooruitgang te boeken op meer cruciale gebieden, zoals het gebruik van de post-COVID-19 pandemiefondsen van de Europese Unie.

“Deze ‘identiteit’-keuzes kunnen op lange termijn spanningen met de EU oproepen, vooral als het gaat om burgerrechten,” zegt Massimiliano Panarari, een politiek communicatiedeskundige aan de Unimercatorum universiteit.

Burgerrechten

Vorige maand bevroor Brussel een tranche van 19 miljard euro van het geld, met het verzoek om opheldering over de inspanningen van Rome om te voldoen aan de overeengekomen beleidsdoelstellingen die nodig zijn om de overdrachten te verkrijgen.

Wat burgerrechten betreft, prijst Meloni het belang van traditionele gezinswaarden, in een land dat al achterloopt op het grootste deel van West-Europa wat LBGT-rechten betreft.

Wetgevers zeggen dat beleid om het erfgoed te beschermen altijd een belangrijk onderdeel van hun agenda is geweest, en Italië heeft jarenlang zijn rijke, historische erfgoed ondergewaardeerd.

“We hebben geen diamanten, of grote olie- en gasvoorraden,” zegt Fabio Rampelli, een vooraanstaand lid van Meloni’s partij Broeders van Italië.

“Italiaanse pijlers bestaan uit cultuur, gastronomie, taal, kunst, mode, geschiedenis, archeologie en monumenten. Dit is wat we de wereld te bieden hebben, en wat we kunnen verbeteren.”

Boete voor gebruik buitenlandstalige termen

Rampelli nam het voortouw en diende vorige maand een wetsvoorstel in waarin boetes tot 100.000 euro worden voorgesteld voor Italiaanse bedrijven en overheidsinstanties die in hun officiële documenten of communicatie buitenlandstalige termen gebruiken, met name Engels, in plaats van de nationale taal.

De oppositionele Vijfsterrenbeweging maakte het idee belachelijk en wees erop dat de regering zelf bij haar aantreden vorig jaar de Engelse term ‘Made in Italy‘ had toegevoegd aan de titel van de minister van Industrie.

“Identiteitsboodschappen zijn bedoeld om het electoraat te vertellen dat Gebroeders van Italië haar lijn niet zal opgeven,” zegt analist Panarari.

Culinaire geschiedenis

Minister van Landbouw Francesco Lollobrigida verdedigde het verbod op lab-gekweekt voedsel door te zeggen dat het onverenigbaar is met de culinaire geschiedenis van Italië en mogelijk gevaarlijk is voor de gezondheid.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Giorgia Meloni

Girogia Meloni. AP Photo/Geert Vanden Wijngaert.

 

Meloni zelf heeft opgeroepen tot de oprichting van een ‘Made in Italy‘-middelbare school om studenten de creatieve en zakelijke vaardigheden te leren die de natie “groot in de wereld” hebben gemaakt, aldus een door haar partij ingediend wetsvoorstel.

Post-fascisten

Toen Meloni vorig jaar aan de macht kwam, was er in Europa grote bezorgdheid over haar post-fascistische politieke wortels, uit vrees dat ze het autoritaire pad van haar oude politieke vriend – de Hongaarse premier Viktor Orban – zou volgen.

Ze heeft haar critici grotendeels getrotseerd, de harde confrontatie thuis en conflicten met Brussel, dat in voorgaande jaren regelmatig het doelwit was van haar felle retoriek, weten te vermijden.

Maar ze is niet teruggekomen op haar verkiezingsbeloften om de immigratie hard aan te pakken. Een van haar eerste daden was het aan banden leggen van de activiteiten van reddingsschepen van liefdadigheidsinstellingen in een poging om de tijd die ze op zee konden doorbrengen met het zoeken naar migranten te verkorten.

In haar autobiografie Ik ben Giorgia, gepubliceerd in 2021, vergeleek Meloni de massa-immigratie met de gedwongen volksverhuizingen in de oude Sovjet-Unie, gericht op het verwateren van lokale gebruiken en religies.

“Rechts wil diezelfde diepgewortelde identiteiten behouden die links wil opheffen,” schreef ze en waarschuwde voor de gevaren van “etnische substitutie” en de verwatering van Europa’s christelijke cultuur.

Steun van kiezer

Opiniepeilingen suggereren dat de kiezers de acties van de regering in grote lijnen steunen, waarbij de steun voor Broeders van Italië in recente peilingen op 29% wordt geschat, iets lager dan aan het begin van het jaar, maar hoger dan de 26% die het scoorde in de stemming van oktober.

“Ik denk dat dit pogingen zijn om de aandacht af te leiden van de echte uitdagingen, waaronder de economie, en om ons in een ideologisch debat te lokken,” zegt Alessandro Alfieri, een senator van de oppositionele centrum-linkse Democratische Partij (PD).

Andere linkse critici beschuldigen de regering ervan vast te zitten in een defensieve houding en te willen dat de tijd stilstaat – een beschuldiging die de minister van Cultuur verwerpt.

“Conservatief zijn betekent vertrouwen op het gevoel voor geschiedenis, op traditie om de weg naar de toekomst te zoeken, het betekent niet dat je verandering afwijst,” vertelde Gennaro Sangiuliano vorige week op een seminar over de opbouw van een Italiaanse culturele identiteit.

“Het betekent het beheersen van verandering, het oriënteren ervan op het diepe gevoel voor de geschiedenis van een gemeenschap.”