Buitenland

Alexei Navalny lijdt aan ‘mysterieuze kwaal’, is mogelijk vergiftigd

13-04-2023 12:48

Alexei Navalny
Alexei Navalny in 2017. Dmitriy Kandinskiy / Shutterstock.com.

MOSKOU, 13 april (Reuters)Alexei Navalny, Ruslands meest prominente oppositiepoliticus, worstelt in de gevangenis met een mysterieuze kwaal die een soort langzaam werkend gif zou kunnen zijn en is in iets meer dan twee weken acht kilogram afgevallen, zei zijn woordvoerster.

Voor Navalny werd van vrijdag op zaterdag ‘s nachts een ambulance opgeroepen naar de maximaal beveiligde strafkolonie IK-6 in Melekhovo, ongeveer 250 km ten oosten van Moskou, waar hij wordt vastgehouden. Dit liet zijn woordvoerster Kira Yarmysh weten in een videoclip op Twitter.

Ze zei dat een onbekende maagklacht vrijdag was opgelaaid en dat gevangenisartsen hem in het verleden hadden behandeld door hem te injecteren met medicijnen die ze hadden geweigerd te identificeren.

“We sluiten niet uit dat Alexei Navalny op dit moment langzaam wordt vergiftigd, langzaam wordt gedood zodat hij minder aandacht trekt,” zei Jarmysj in de Twitterpost.

“Hij wordt vastgehouden in een strafcel met acute pijn zonder medische hulp,” zei ze.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Kremlin zegt van niets te weten

Gevraagd naar beweringen dat Navalny mogelijk langzaam wordt vergiftigd, zei het Kremlin dat het de toestand van zijn gezondheid niet volgt en dat het een zaak is van de federale penitentiaire dienst.

De penitentiaire dienst, die in het verleden beschuldigingen heeft ontkend dat zijn medewerkers Navalny zouden hebben mishandeld en heeft gezegd dat hij altijd medische behandeling heeft gekregen wanneer dat nodig was, reageerde niet onmiddellijk op een verzoek van Reuters om commentaar.

Navalny, die gecombineerde straffen uitzit van in totaal elf en een half jaar voor fraude en minachting van de rechtbank op beschuldigingen die volgens hem zijn verzonnen om hem het zwijgen op te leggen, zei dinsdag via Twitter dat hij weer in eenzame opsluiting was geplaatst en gedwongen was “extreem helse” omstandigheden te ondergaan.

Yarmysh zei dat hij in januari soortgelijke maagpijn had gekregen nadat hij was behandeld met antibiotica voor een virus en opnieuw veel gewicht had verloren.

De Duitse regering zei woensdag zeer bezorgd te zijn over de verslechterende gezondheidstoestand van Navalny. Reuters kon de gezondheidstoestand van Navalny niet onafhankelijk verifiëren.

De Mandela van Rusland

Navalny is een voormalig advocaat die meer dan tien jaar geleden bekend werd door de elite van president Vladimir Poetin aan de schandpaal te nagelen en beschuldigingen van corruptie op grote schaal te uiten. Navalny’s aanhangers zien hem als een Russische versie van Nelson Mandela in Zuid-Afrika, die op een dag uit de gevangenis zal worden bevrijd om het land te leiden.

Omgekeerd zien de Russische autoriteiten hem en zijn aanhangers als extremisten met banden met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, die Rusland willen destabiliseren. Ze hebben zijn beweging verboden, waardoor veel van zijn aanhangers naar het buitenland moesten vluchten.

In 2020 overleefde Navalny een schijnbare poging om hem tijdens een vlucht in Siberië te vergiftigen met wat volgens westerse laboratoriumtests een zenuwgas was. Navalny beschuldigde de Russische staat ervan hem te willen doden, iets wat de staat ontkende.

Hij werd voor die vergiftiging behandeld in Duitsland, maar keerde in 2021 vrijwillig terug naar Rusland, waar hij bij aankomst werd gearresteerd en gevangen gezet.

Misbruik van gezondheid

Yarmysh zei dat medicijnen die door zijn moeder naar Navalny’s gevangenis waren gestuurd door gevangenisbeambten niet werden opgehaald bij het postkantoor en werden teruggestuurd.

Zijn aanhangers moesten telkens als hij ziek werd de strijd aangaan met de gevangenisautoriteiten om ervoor te zorgen dat hij een of andere behandeling kreeg, zei ze.

“Het misbruiken van Alexei’s gezondheid is een regelmatige praktijk van (gevangenis)kolonie nummer zes. Het enige wat we nu kunnen doen (om hem te helpen) is overal over Alexei praten,” zei Yarmysh.