Klimaat

EU-landen streven naar snelle bouw ‘windmolenparken, energie-eilanden’ in Noordzee

24-04-2023 13:05

Windmolens
Shutterstock.

BRUSSEL, 24 april (Reuters) – Leiders van Europese landen rond de Noordzee zullen maandag tijdens een top in het Belgische Oostende beloven om de opwekking van hernieuwbare energie in de regio uit te breiden om de energiezekerheid te versterken.

Zeven landen van de Europese Unie, waaronder Frankrijk, Duitsland en Nederland, en Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, die niet tot de EU behoren, zullen zich ertoe verbinden snel windmolenparken te bouwen, “energie-eilanden” te ontwikkelen – of aangesloten locaties voor hernieuwbare energieopwekking op zee – en te werken aan projecten voor koolstofafvang en hernieuwbare waterstof in de regio.

Het doel is de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen en het gebruik van fossiele brandstoffen met CO2-uitstoot, die nog steeds dominant zijn, terug te dringen. Noorwegen werd vorig jaar Europa’s grootste gasleverancier, nadat Rusland de leveringen aan Europa had stopgezet na zijn invasie in Oekraïne.

25 gigawatt offshore windcapaciteit

Volgens een door Reuters ingezien ontwerp van de verklaring van de leiders streven de negen landen naar een gezamenlijke offshore-windcapaciteit van 120 gigawatt (GW) in de Noordzee tegen 2030 en 300 GW tegen 2050, meer dan een verviervoudiging van de huidige 25 GW.

België, Denemarken, Ierland en Luxemburg zullen de verbintenis ook ondertekenen, terwijl clusters van landen projecten zullen aankondigen om de aanzet te geven tot groene energie, die grotere investeringen zal vergen dan landen en bedrijven hebben gepland.

Nederland en Groot-Brittannië hebben maandag gezegd dat zij van plan zijn de grootste grensoverschrijdende elektriciteitsverbinding in Europa aan te leggen die verbonden is met een offshore-windmolenpark.

Europese bedrijven, waaronder Orsted en Equinor, zeiden maandag echter dat hun sector te klein is om de uitbreiding van de infrastructuur te ondersteunen en dat er meer beleidssteun en financiering nodig is om de doelstellingen te halen.

Dieptepunt

De definitieve investeringsbeslissingen in Europese offshore-windparken bereikten in 2022 een dieptepunt in tien jaar toen ontwikkelaars werden geconfronteerd met een recordhoge inflatie, stijgende rentetarieven en volatiele energiemarkten.

De investeringen hebben zich sindsdien hersteld, maar in de komende jaren zullen de Europese uitgaven die nodig zijn voor de opwekking van windenergie waarschijnlijk onder het streefcijfer liggen, aldus de analisten van Wood Mackenzie tegenover Reuters.

De EU en Noorwegen beloofden maandag ook infrastructuur te ontwikkelen om CO2 uit industriële emissies op te vangen en op te slaan in uitgeputte gasvelden in de Noordzee.