Binnenland

Stikstofbeleid loopt nog meer vertraging op, EU-goedkeuring uitkoopregeling uitgesteld

24-04-2023 15:39

Koe
Shutterstock.

Het stikstofbeleid van de regering ondervindt opnieuw vertraging, nu de uitkoopregeling voor grote stikstofuitstoters is uitgesteld tot ten minste eind mei. Bronnen vertellen aan de politieke redactie van RTL Nieuws dat de oorspronkelijke deadline van april niet wordt gehaald omdat goedkeuring vanuit Brussel meer tijd kost.

Brussel moet toestemming geven voor de uitkoopregeling, die mogelijk in strijd is met de strengere Europese staatssteunregels.

Eurocommissaris

De goedkeuring valt onder Eurocommissaris Vestager (Mededinging). Minister Van der Wal (VVD) vroeg eind februari toestemming in Brussel, waarbij het loket voor grote uitstoters oorspronkelijk in april zou opengaan.

Insiders verwachten nu pas eind mei meer duidelijkheid over de uitkoopregelingen.

Onduidelijkheid

Zowel bronnen in Den Haag als in Brussel verwachten uiteindelijk groen licht, maar het is nog onbekend wanneer en of het ministerie de regeling moet aanpassen.

Het is onduidelijk hoe het kabinet nu precies verder gaat met stikstof. Premier Rutte sprak eerder over het ‘versnellen’ van het beleid, maar dit lukt niet want de snelle uitkoop van grote uitstoters is juist cruciaal om de stikstofuitstoot snel te verlagen en boeren in moeilijkheden te helpen.