Binnenland

Grootste stijging aantal winkeldiefstallen van Nederland in Ter Apel

25-04-2023 19:43

Ter Apel
Henk Vrieselaar/Shutterstock

Door Bert Brussen, TPO – In heel het land steeg het aantal winkeldiefstallen in Q1 van 2023 fors ten opzichte van Q1 2022, maar de provincie Groningen gaat aan kop met een stijging van maarliefst 69 procent meer winkeldiefstallen. De gemeente met relatief het meeste aantal meldingen van winkeldiefstal in Nederland is de gemeente Westerwolde, provincie Groningen. Vrijwel alle winkeldiefstalmeldingen uit die gemeente zijn afkomstig uit één dorp: Ter Apel.

Om precies te zijn: in de eerste drie maanden van 2023 werden in de gemeente Westerwolde per 10.000 inwoners ruim 100 winkeldiefstallen gepleegd (1%).

Azc Ter Apel

Aangezien deze cijfers afkomstig zijn uit de open data van de politie zijn er alleen aantallen bekend, geen oorzaken. Maar het ligt meer dan voor de hand dat het asielzoekersaanmeldcentrum in Ter Apel een belangrijke bijdrage levert aan de stijgende winkeldiefstalcijfers in Ter Apel.

Met name de ‘kansloze asielzoekers‘, meestal jonge alleenstaande mannen uit veilige landen, zorgen in de gemeente Westerwolde Ter Apel zelf en de omgeving van Ter Apel zoals de stad Emmen al jaren voor overlast en een stijging van misdrijven en  misdaden.

Harde maatregelen

Maandag beloofde staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg (VVD) aan de burgemeesters van Westerwolde en Emmen een nog hardere aanpak van criminele asielzoekers. Maar nog niet iedereen in de gemeente Westerwolde is er van overtuigd dat die maatregelen nu wel gaan werken.