Buitenland

Trinity College Dublin schrapt naam Berkeley-bibliotheek, wegens ‘slavernijverleden’

26-04-2023 17:52

George Berkeley
George Berkeley.

DUBLIN, 26 april (Reuters) – De oudste universiteit van Ierland, Trinity College Dublin, heeft aangekondigd de naam van de filosoof George Berkeley van een van haar hoofdbibliotheken te verwijderen vanwege zijn eigendom van slaven en zijn inspanningen om “ideologieën te bevorderen die de slavernij ondersteunen”.

In een verklaring zei de hogeschool dat zij een glas-in-loodraam ter nagedachtenis aan de filosoof, wiens naam is gegeven aan de Berkeley-bibliotheek en aan de Amerikaanse stad Berkeley, zal handhaven, in een naar eigen zeggen “genuanceerde benadering” van de kritiek op een van haar beroemdste geleerden.

“De enorme bijdrage van George Berkeley aan het filosofisch denken staat niet ter discussie,” zei Trinity’s Provost Linda Doyle in een verklaring die bevestigde dat Berkeley’s werk nog steeds aan de universiteit zal worden onderwezen.

Theoreticus van slavernij en rassendiscriminatie

“Het is echter ook duidelijk dat hij zowel een eigenaar van slaven als een theoreticus van slavernij en rassendiscriminatie was, wat duidelijk in strijd is met de kernwaarden van Trinity,” zei Doyle, een verwijzing naar vier slaven die Berkeley in 1730-31 kocht om op zijn landgoed in Rhode Island te werken.

De universiteit nam de beslissing na een proces waarbij 93 schriftelijke reacties werden ingediend. Zij zei nog geen besluit te hebben genomen over een nieuwe naam voor de bibliotheek, die in 1967 werd geopend.

De eigenaars van het Shelbourne Hotel in Dublin verwijderden in 2020 vier historische beelden bij de ingang, omdat ze ‘vrouwelijke slaven’ zouden voorstellen. De beelden werden echter teruggeplaatst toen werd vastgesteld dat dit niet het geval was.