Politiek Buitenland

Oud-Bondspresident DLD: ‘Niet elke AfD- of Zweden Democraten-stemmer is fascist’

27-04-2023 12:25

Joachim Gauck
Joachim Gauck in 2019. Markus Wissmann / Shutterstock.com

De voormalig Duitse bondspresident Joachim Gauck roept in een interview met de Süddeutsche Zeitung op tot het “meer luisteren naar de burgers om de tweedeling in de samenleving aan te pakken”.

Volgens Gauck is “de Duitse bevolking verdeeld over klimaatbescherming, migratie en huisvesting”.

Kloof tussen progressief en conservatief

Hij waarschuwt voor een “groeiende kloof tussen progressieve en conservatieve krachten die dreigen af te glijden naar extremen” en benadrukt dat “politici de zorgen van de bevolking serieus moeten nemen en moeten werken aan oplossingen.”

Gauck:

“Dat is geen kwestie an het overnemen van populistische standpunten, maar van het terugwinnen van het vertrouwen van de burgers.

“Het gevaar bestaat dat we naar het extreme afglijden als de angsten van de mensen niet serieus worden genomen door de democratische partijen. Democratische partijen mogen kwesties die belangrijke delen van de bevolking verontrusten niet negeren. Zij moeten en kunnen hen terugwinnen als kiezers. Want lang niet iedereen die bijvoorbeeld op AfD of Zweden Democraten stemt, is een fascist.

“Niet iedereen kan zich in dezelfde mate en in hetzelfde tempo aanpassen aan de gedwongen veranderingen, de technische innovaties en de nieuwe geopolitieke realiteiten en – zoals in vroegere tijden – zijn toevlucht neemt tot apolitiek individualisme.

“We moeten altijd een weg zoeken tussen de frustratie en angsten van sommigen en de bijna missionaire bedoelingen van de vernieuwers.”

Woensdag meldde de Duitse Verfassungsschutz dat het de jongerenafdeling van AfD ziet als een ‘extremistische bedreging voor de democratie’ ziet.

Rusland

Gauck maakt zich ook zorgen over “de groeiende onzekerheid die voortkomt uit de dreiging van het buitenlands beleid van Rusland en de crises die de samenleving treft”:

“Ik pleit daarom voor versterking van de Duitse defensiecapaciteit, en betere communicatie over het belang van het steunen van Oekraïne om onze vrijheid te verdedigen

“De democratie moet weerbaar zijn als ze wil overleven en wat we liefhebben en respecteren moeten we verdedigen.”

Joachim Gauck (partijloos) was van 2012 tot 2017 Bondspresident van Duitsland.