Buitenland

Duitse leraren schrijven brandbrief: ‘School wordt geterroriseerd door rechtsextremisten’

28-04-2023 13:59

Bron: B.Dpunkt via Shutterstock

Diverse (anonieme) leraren die werkzaam zijn op een school in de Duitse deelstaat Brandenburg hebben een brandbrief geschreven over de ‘terreur van rechtsextremisten’ op hun school. Volgens de leraren weet de schoolleiding er van, maar kijken ze bewust weg. Diverse Duitse media publiceren over de brandbrief.

Diverse incidenten worden in de brief beschreven: zo wordt schoolmeubilair beklad met hakenkruizen, wordt ‘extreemrechtse‘ muziek gedraaid, zelfs in de klaslokalen, en worden ‘antidemocratische leuzen’ geroepen.

Muur van zwijgen

De leraren schrijven dat ze ‘tegen een muur van zwijgen’ oplopen en ervaren een ‘gebrek aan steun van de schoolleiding, schoolbesturen en politici bij het bestrijden van de problematiek, zowel bij het confronteren van de leerlingen als bij hun ouders’.

Ook schrijven de leraren dat zijzelf en leerlingen inmiddels ‘vrezen voor hun veiligheid als er wordt opgetreden tegen de leerlingen of hun ouders’.

Citaat uit de brief:

“De weinige buitenlandse en tolerante leerlingen op onze school ervaren uitsluiting, pesterijen en bedreigingen met geweld. Er heerst een gevoel van machteloosheid en gedwongen stilte.”

Polizei doet onderzoek

De polizei zegt sinds dinsdag onderzoek te doen naar de vermeende terreur door rechts-extremistische leerlingen.

De minister van Onderwijs van de deelstaat Brandenburg heeft inmiddels zijn steun toegezegd aan de leraren.