Buitenland

Ook Frankrijk vreest anarchistisch geweld op 1 mei, tenminste 12.000 agenten ingezet

30-04-2023 17:37

Police, France
Jose HERNANDEZ. Camera 51/Shutterstock.com

Net als de polizei in Berlijn maakt ook de politie in Frankrijk zich op voor een gewelddadige 1 mei met veel demonstraties van linkse groeperingen. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zet de politie tenminste 12.000 agenten in, waarvan 5000 in Parijs alleen. Ook zal de politie voor het eerst drones inzetten in verschillende Franse steden.

De autoriteiten rekenen op zeker 300 demonstraties door het hele land, gehouden door naar schatting 500.000 tot 650.000 demonstranten.

Gele Hesjes en extreem-links

In Parijs worden tussen de 80.000 en 100.000 demonstranten verwacht. Daarvan zullen er tussen de 1500 en 3000 bij de ‘Gele Hesjes‘ horen. Tussen de 1000 en 2000 personen wordt gezien als ‘hoog risico’-persoon die mogelijk geweld zullen gebruiken. 400 daarvan komen uit het extreem-linkse kamp.

Ook in Lyon, Rennes en Nantes worden ‘radicale elementen’ verwacht. Om die reden worden in Lyon verschillende gebouwen extra beveiligd en beschermd. Eerder deze maand werd in Lyon veel schade toegebracht aan gebouwen tijdens demonstraties tegen de pensioengervormingen van president Macron.

Inzet drones

In onder andere Bordeaux, Le Havre, Nantes en Lyon zal de politie gebruik maken van drones met camera’s. Demonstranten zullen met luidsprekers worden gewaarschuwd dat drones opnamen maken.

Het is voor het eerst dat de Franse politie toestemming heeft om gebruik te maken van drones. In december werd een controversiële wet goedgekeurd die verregaande maatregelen mogelijk maakt om ‘aanvallen tegen de veiligheid van personen of bezit’ te kunnen afwenden. In april van dit jaar maakte een presidentieel decreet de inzet van drones direct mogelijk.

De drones moeten wel voldoen aan de vereisten dat ze geen geluid kunnen opnemen en ze mogen niet beschikken over gezichtsherkenningssoftware.