Economie

Pfizer heeft overschot van 70 miljoen Covid-vaccins, vraagt EU helft te betalen

30-04-2023 10:37

Covid-19 vaccin
Shutterstock.

30 april (Reuters) – Het nieuwe voorstel van Pfizer Inc en BioNTech aan de Europese Unie, te midden van een overvloed aan COVID-19 vaccins, bevat een bepaling voor de lidstaten om de helft van de prijs te betalen, of ongeveer 10 euro, voor elk van de ongeveer 70 miljoen geannuleerde doses, meldde de Financial Times op zondag.

Het herziene contract zou de EU in staat stellen te upgraden naar nieuwere vaccins die zijn afgestemd op eventuele toekomstige COVID-19-varianten, voegde het rapport eraan toe, onder verwijzing naar mensen die dicht bij de onderhandelingen staan.

In januari berichtte Reuters over gesprekken tussen de EU en de twee geneesmiddelenproducenten om de 500 miljoen COVID-19-vaccindoses die Brussel dit jaar wil kopen, te verminderen in ruil voor een hogere prijs.

Herziening farmaceutische industrie

De stap komt op een moment dat het blok van plan is om de wetgeving inzake de 148 miljard dollar kostende farmaceutische industrie te herzien, in de hoop de investeringen te doen herleven en de toegang tot betaalbare geneesmiddelen te bevorderen op een moment dat de gezondheidsbudgetten worden uitgeput door de kosten van de behandeling van COVID-19.

Pfizer weigerde commentaar te geven op het FT-rapport, maar zei dat de besprekingen “in goed vertrouwen door alle partijen” waren gevoerd, terwijl partner BioNTech en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) niet reageerden op verzoeken van Reuters om commentaar.