Buitenland

VN waarschuwt voor vluchtelingenstroom van 815.000 mensen uit Soedan

01-05-2023 22:15

Khartoum, Sudan
Rook is te zien in Khartoem, Soedan, woensdag 19 april 2023. (AP Photo/Marwan Ali, File)

KHARTOUM, 1 mei (Reuters) – De Verenigde Naties hebben maandag gewaarschuwd dat rond de 800.000 mensen Soedan kunnen ontvluchten nu rivaliserende militaire facties in de hoofdstad met elkaar vechten ondanks een verondersteld staakt-het-vuren en buitenlandse staten de evacuaties afbouwen.

Honderden mensen zijn gedood en duizenden gewond geraakt tijdens 16 dagen van gevechten sinds geschillen tussen het Soedanese leger en de paramilitaire Snelle Strijdkrachten (RSF) op 15 april in een conflict uitbarstten.

Er lijkt weinig kans op een snelle oplossing van de crisis, die een humanitaire ramp heeft veroorzaakt, grote delen van Khartoem heeft beschadigd, regionale machten dreigt aan te trekken en het conflict in de regio Darfur opnieuw heeft doen oplaaien.

Geschonden bestand

Beide partijen kwamen zondag overeen om een zwaar geschonden bestand met 72 uur te verlengen en de V.N. vertelde Reuters dat ze in Saudi-Arabiƫ besprekingen over een bestand kunnen houden. Maar op maandag klonken luchtaanvallen en artillerie terwijl de rook boven Khartoem en naburige steden hing.

Raouf Mazou, plaatsvervangend hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie, zei dat zijn organisatie een uittocht van 815.000 mensen plant, waaronder 580.000 Soedanezen en buitenlandse vluchtelingen die nu in het land wonen.

Ongeveer 73.000 vluchtelingen hebben Soedan al verlaten, zei hij.

 

AP Photo/Marwan Ali.